Joi 30 Martie

Clujul, orașul betoanelor de cinci stele! Cum arată strada Kogălniceanu numai cu dale și câțiva copaci - FOTO


Clujul este fără doar și poate orașul betoanelor și al granitului. Ultima lucrare aflată în derulare, cea de pe strada Kogălniceanu și străzile adiacente, certifică acest lucru fără niciun dubiu. 

Strada Kogălniceanu a fost decreată cea mai frumoasă stradă din Cluj. Rămâne de văzut la finalul lucrărilor ce părere vor avea clujenii și ce ar fi vrut: ”Gri sau verde”?

Am fost pe șantier împreună cu colegii mei pentru a verifica stadiul lucrărilor pentru proiectul de modernizare a unei părți din zona istorică a orașului (str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac). Lucrările avansează și sunt în grafic, stadiul fizic fiind de 65%. Termenul de finalizare este in a doua parte a acestui an. 

Având în vedere discuțiile și pozițiile exprimate în cadrul dezbaterii publice a bugetului municipiului Cluj-Napoca, a pozițiilor exprimate de Universitatea Babeș-Bolyai și a solicitărilor din spațiul civic local, am solicitat proiectantului și constructorului modificarea soluției inițiale din concursul de soluții (la sol) și amplasarea pe SOCLU a Grupului statuar „Școala Ardeleană”. De asemenea, am solicitat ca soluția propusă (cu soclu) să se integreze în spațiul arhitectural și urban existent din perspectiva materialelor utilizate și a dimensiunilor grupului statuar. 

Acest proiect urmărește pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, iar bicicliștii vor putea circula la comun cu pietonii, în așa numitul concept de „shared space”, a precizat primarul Emil Boc, mulțumit de cantitatea enormă de granit pusă pe străzi.

Cei care vor verdeață sunt liniștiți la gândul că vor fi plantați peste 250 arbori.

Investiția în ”betonarea” acestor străzi este de aproximativ 10 milioane de euro.

Înainte

kogalniceanuuu.jpg

După

332782774_899534251093548_96325835504940754_n.jpg

Boc despre „marea de granit” de pe Kogălniceanu: „Vreți o țară ca afară. Așa se face în Bruxelles, Cracovia, în toate orașele europene”

Comentarii Facebook