Clujul nu câștigă disputa orgoliilor cu autobuzul Aeroport Expres. „Capitala” Moldovei leagă terminalul aeroportului de gară și autogară


Moldoveni versus ardeleni este o dispută care a mobilizat orgolii mari în perioada postcomunistă în România. Locuitorii celor două oraşe mari ale României obişnuiau, până de curând, să-şi împartă replici acide legate de supremaţia la nivel naţional. Deși, Ardealul s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, există un lucru prin care Iași, „capitala” Moldovei ia fața Clujului, vorbim despre mijloacele de transport public oferite celor care ajung la aeroport.

Autobuzul care va intra până în fața Aeroportului Cluj riscă să nu aibă succesul scontat, fiindcă aceasta nu facilitează legătura directă cu gara și autogările. Linia expres A1E intră în parcarea aeroportului şi opreşte atât la terminalul de Plecări, cât şi la cel de Sosiri, iar preţul unui bilet este de 6 lei/călătorie. Orarul A1E este între orele 04:00 și 00:00, iar mijlocul de transport oprește în staţii doar la solicitarea călătorilor prin acţionarea butonului de comandă aflat în interiorul vehiculului.

Se pare că, municipiul Iași le oferă pasagerilor opțiunea de a circula cu un autobuz care leagă terminalul aeroportului de gară și autogară și circulă din 30 în 30 de minute la doar 3 lei per bilet.

Începând de astăzi, 8 V 2023, autobuzul care leagă terminalul aeroportului de gară și autogară circulă din 30 în 30 de minute, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Acesta poate fi folosit cu biletul de 3 lei/120 min, călătorii putând schimba mijlocul de transport în cadrul aceluiași bilet. Este vorba, însă, despre linia 50 operată de Compania de Transport Public Iași. 

În Municipiul Cluj-Napoca, autobuzul A1E, care deservește terminalul aeroportului, nu ajunge nici la gară, nici la autogară. Acesta circulă doar între 4:00 și 24:00, iar călătoria se taxează cu un bilet de 6 lei care nu permite și utilizarea altor mijloace de transport în limita unui interval de timp, schimbarea autobuzului implicând încă un bilet de 3 lei. 

Gara din Cluj-Napoca are 80 de sosiri și 80 de plecări pe zi, iar autogările cumulează peste 500 de sosiri și plecări zilnic. Fără a facilita legătura directă cu gara și autogările, la tarif dublu și fără curse în intervalul 24:00-4:00, succesul noului traseu este cel puțin limitat, nerezolvând conexiuni utile la ore necesare. Un nod regional de anvergura Clujului necesită, de fapt, un traseu care să conecteze direct, 24 de ore din 24, principalele "porți" ale orașului: aeroportul, gara și autogara”, transmit cei de la Mobilitate Cluj-Napoca.

Linia Expres 783 leagă Aeroportul Internațional Henri Coandă de centrul Bucureștiului

Ce se întâmplă în București? Linia Expres 783 leagă Aeroportul Internațional Henri Coandă de centrul Bucureștiului. Această linie circulă atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, când autobuzele se succed la intervale de 40 de minute.

Stațiile de autobuz sunt localizate în fața Terminalului Sosiri și în fața Terminalului Plecări.

Preţul unei călătorii metropolitane cu o durată de 90 minute este de 3 lei.

În prezent,  există modalități multiple de plată a călătoriei: cartelă STB, card bancar contactless, SMS cu textul „C” (valabilitate 90 de minute) sau cu textul „AB” (valabilitate 24 de ore) la numărul 7458, carduri metropolitane, Tourist Travel Cards.

Timișoara are un autobuz care face legătura de la aeroport până în centrul orașului 

Expresul nr. 4 (E4) face legătura de la aeroport până în centrul orașului Timișoara. Prețul pentru o călătorie este de 4 lei, iar programul acestuia este non-stop.

Citește și: Cluj: Un consilier local crede că autobuzul Aeroport Expres riscă să nu aibă succesul scontat

Comentarii Facebook