Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea autobuze fără șofer. Primăria va cumpăra 14 autobuze autonome. Vor fi un succes?


33.500.000. Aceasta este suma estimată pentru autobuzele electrice autonome. Chiar din acest an, pe străzile din Cluj va circula un autobuz fără șofer, conform unui proiect pilot derulat de Primăria municipiului Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj. 

„Acest autobuz va fi un prim semnal că acest oraș este racordat la timpul prezent şi viitor. Știți ce are Clujul ca avantaj uriaş faţă de alte oraşe din România şi se compară cu alte oraşe mondiale? Universitățile creează ecosistemul de inovare. Oameni din profesii diferite, un arhitect, cu un IT, cu un medic, un muncitor de la asistenţă socială, elite din diverse domenii se întâlnesc și lucrează împreună. Acesta este marele avantaj al Clujului”, declarase Emil Boc la un post de radio local, în februarie 2021. 

14 autobuze fără șofer vor fi achiziționate la Cluj

Un an mai târziu, planul de transformare a Clujului într-un oraș futuristic a fost așternut pe foaie. 33.500.000 este suma estimată pentru autobuzele electrice autonome. Edilul clujean dorește cumpărarea a 14 astfel de vehicule. 

„Licitația va fi finalizată, probabil în această primăvară. Este un semnal clar că orașul menține direcția verde, nepoluantă, dar și cu o componentă de inteligență artificială, care la Cluj are ingredientele succesului datorită clasei de talente de inovare pe care le avem. Este un climat propice pentru ceea ce înseamnă inovare, IT, inteligență artificială. De aici vor veni slujbele bine plătite ale viitorului”, a explicat primarul la Ziua Live. 

Ce cred unii clujeni despre autobuzul fără șofer

Când vorbim despre soluții inovative, opiniile oamenilor se împart. In timp ce unii nu sunt de acord cu alocarea banilor pentru asemenea proiecte, altii oferă exemplul altor state europene: „În Elveția deja sunt de câțiva ani autobuze de genul acesta și fără șofer”, scrie un bărbat pe grupul Info Trafic Cluj-Napoca. 

Anumite persoane nu par prea încântate de planul Primăriei cu privire la implementarea transportului public nepoluant pe fonduri europene. Argumentul fiind că există probleme mult mai importante de soluționat, care ar trebui să fie prioritare pentru oraș.

„Prin Cluj la cine va referiți!? Mă gândesc că nu la locuitori..nu? Deoarece noi vrem centuri și drumuri fără gropi! Eventual ați vrut să scrieți că: Primăria Cluj vrea!? Nu?”, comentează un bărbat subiectul, pe același grup de Facebook. 

„Faceți creşe, grădinițe, şcoli în cartiere din banii ăștia. Cui trebuie microbus fără şofer”, scrie un alt clujean. 

Ce parere aveți? Vor fi autobuzele autonome un succes la Cluj?

Comentarii Facebook