Cluj-Locuitorii din Baciu, bat obrazul primăriei, revoltați de starea deplorabilă a străzilor/ ”Ne rupem mașinile, iar la prima ploaie, apa va fi în curți”


Șapte luni de lucrări de reabilitare care au creat haos pe străzile din comuna Baciu. Localnicii se plâng de lucrările de modernizare prost făcute

Locuitorii comunei Baciu sunt nemulțumiți de starea deplorabilă a străzilor și de modul în care se desfășoară lucrările de modernizare începute în urmă cu șapte luni. Un localnic nemulțumit a adresat o scrisoare deschisă autorităților locale, inclusiv primarului și consiliului local, acuzându-i de lipsă de profesionalism și neglijență.

Omul critică vehement starea drumurilor, care sunt pline de gropi, pietriș și betoane, toate lăsate nesemnalizate și periculoase pentru trecători și vehicule. Mai mult, subliniază faptul că autorizația pentru executarea acestor lucrări a fost emisă de primărie, dar implementarea lor de către firma care execută lucrările s-a transformat în haos , necontrolat de nimeni.

"Ne rupem mașinile și ne tăiem cauciucurile din cauza străzilor. Praful și mizeria sunt omniprezente, iar movilele de pământ și gropile lăsate la voia întâmplării constituie un pericol real",  afirmă omul nemulțumit.

El acuză firma responsabilă de execuția lucrărilor de neglijență și lipsă de competență, susținând că nu respectă proiectele și normele în vigoare, iar muncitorii nu sunt calificați pentru aceste lucrări. De asemenea, critică autoritățile locale pentru blocarea aleatorie a străzilor și lipsa de organizare.

"Este rușinos cum echipele de consilieri locali, domnul primar, cei de la urbanism și poliția locală au gestionat această situație. Suntem depășiți de probleme și lucrările de refacere sunt în același trend – haos total. Gurile de canal sunt lăsate la voia întâmplării, iar scurgerile de apă pluvială sunt inexistente sau nefuncționale", adaugă el.

Pe lângă disconfortul și riscul de distrugere a mașinilor, din cauza acestor lucrări există și pericolul ca în cazul unei ploi torențiale, apa se va acumula în curțile oamenilor din cauza scurgerilor nefuncționale. În final, acesta conchide cu o notă de dezamăgire profundă: "Atât s-a putut, rușine, sunteți depășiți de situație!"

baciu 1.jpg

Redăm mai jos mesajul adresat autorităților locale, iar în măsura în care acestea vor răspunde vom posta și reacția lor:

”Domnule primar, stimată conducere a comunei Baciu cum e posibil ca după 7 luni de la începerea acestor lucrări de " modernizare" așa cum le numiți domniile voastre, străzile comunei să arate în asemenea hal, e bătaie de joc. Ne rupem mașinile și ne tăiem cauciucurile, să nu mai vorbim de praf, mizerie, de pericolele care sunt pe străzi, movile de pământ, pietriș, betoane, gropi toate lăsate nesemnalizate și la voia întâmplării. Autorizația de executare a acestor lucrări și de spargere a acestor străzi ați emis-o dumneavoastră. Cum e posibil ca această firmă să facă după bunul ei plac acest haos pe toate străzile? Să nu mai vorbim de calitatea acestor lucrări care nu respectă niciun proiect, niciun normativ, nu are oameni calificați pentru aceste lucrări! Străzi blocate când vor, cum vor, fără nici o logică.....rușine echipei de consilieri locali, domnului primar, domnilor de la urbanism și politiei locale! Lipsa totală de profesionalism sau sunteți depășiți de problemă. Din păcate, lucrările de refacere sunt în același trend....haos, guri de canal lăsate la voia întâmplării, gurile de scurgere a apei pluviale inexistente pe alocuri. Cele care sunt nu sunt functionale, la prima ploaie torențială apa va fi în curțile oamenilor, dar..... Atat s-a putut, rușine, sunteți depășiți de situație!”

UPDATE: Răspunsul primăriei comunei Baciu la sesizare

Primarul comunei Baciu Balazs Janos a declarat pentru Știri de Cluj că lucrarea a fost licitată și dată spre execuție către Compania de Apă și Delgaz, iar diriginții și executanții aparțin acestor companii, ei fiind cei care trebuie să răspundă pentru respectarea graficelor de execuție. În plus, Primăria nu va face recepția lucrărilor până când refacerea nu este completă cantitativ și calitativ, iar cele două companii nu pot deconta cheltuielile fără recepția de către primăria comunei Baciu, aceasta fiind emitentul autorizației de construcție. 

Redăm mai jos integral răspunsul primarului comunei Baciu, Balasz Janos 

Dați-mi voie  să reamintesc câteva aspecte relevante:
1. Lucrarea a fost licitată și dată spre execuție de către compania de apă și Delgaz.
2. Diriginții sunt ai lor și executanții răspund în fața lor pentru respectarea graficelor de execuție.
3. Primăria Baciu nu oferă recepția lucrărilor până când refacerea nu este completă cantitativ și calitativ.
4. Cele două companii nu pot deconta cheltuielile lor fără recepția din partea comunei Baciu, noi fiind emitenții autorizației de construire.
5. Tocmai de aceea se lucrează la refaceri la nivel de primul strat de asfalt pentru evitarea neplăcerilor pricinuite de pietriș și noroi.
6. Refacerea finală include asfaltarea completă a străzilor cu strat de uzură, respectiv refacerea bordurilor și a trotuarelor.
7. Beneficiile pe următoarele două sau trei decenii sunt evidente, in vederea reinnoirii rețelelor de apă, canalizație menajeră și de gaz. Disconfortul este evident, dar se depun eforturi pentru accelerarea ritmului lucrării”, a declarat pentru Știri de Cluj primarul comunei Baciu Balazs  Janos.

baciu 5.jpg


baciu 6.jpg



Comentarii Facebook