Centura Valcele - Apahida se surpa, iar constructorul maghiar a oprit lucrarile! Vezi o teapa cat CASA


Firma maghiara care lucreaza pe centura Valcele - Apahida a oprit lucrarile inca din luna noiembrie 2011, iar unul dintre zidurile de sprijin a luat-o la vale.

Pe centura, lucrarile au fost concesionate de firma maghiara Vegyepszer, dar aceasta a tepuit atat statul roman, cat si subcontractorii pe care nu i-a mai platit.

Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a ajuns in situatia de a atentiona ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, despre situatia creata.

"Sistarea completa a lucrarilor inca din luna noiembrie, declararea insolventei firmei Vegyepszer in paralel cu neplata subcontractorilor, au provocat pierderi materiale atat statului roman prin beneficiarii contractuali (CNADNR), cat si companiilor de dezvoltare de infrastructura din Romania. Este inacceptabil pentru Romania sa piarda atat veniturile la bugetul de stat pe care acest proiect le-ar fi adus, cat si impozitele si salariile pe care constructorii romani le-ar fi putut plati daca erau respectate obligatiile contractuale de catre firma ungara. Situatia ne nemultumeste profund si am transmis partenerilor maghiari aceasta nemultumire", a declarat ministrul Transporturilor.

Zidul de sprijin al centurii Valcele - Apahida, care are rolul de a opri terenul sa nu o ia la vale, construit pe o lungime de mai bine de doi kilometri, s-a rupt pur si simplu in luna ianuarie. Placile uriase de beton, care opresc sute de tone de pamant, au fost mutate ca niste piese pe tabla de remi. Incet, dar sigur, peretele din beton se prabuseste in fiecare zi.

 

Centura de lut Valcele-Apahida o ia la vale! Imagini INCREDIBILE cu jaful din banii publici VIDEO si FOTO

 

Directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, a declarat ca este afectata o portiune de aproximativ o suta de metri.

Acesta a precizat ca firma Vegyepszer a anuntat DRDP Cluj inca din decembrie 2011 ca este in insolventa, dar ca exista o firma mai mare care garanteaza pentru ea. "In contractul semnat cu Vegyepszer am cerut ca acestia sa aiba un sustinator, o firma mai mare, care sa preia eventualele lucrari in cazul in care se ajunge la astfel de probleme cum este insolventa. Firma lor sustinatoare este Keller, una dintre cele mai mari companii care se ocupa de foraje, si care a si executat forajele pentru lucrarile de stabilizare a versantului. Deci nu se pune deloc problema ca lucrarile de refacere a parapetului sa nu fie executate, iar acestea nu vor insemna cheltuieli suplimentare pe care sa le plateasca DRDP. Lucrarile se vor efectua in perioada urmatoare, imediat ce vremea o va permite", afirma Ion Pantelimon.

Acum, insa, nu se stie cine va reface stricaciunile, mai ales ca fostul premier Emil Boc s-a angajat ca centura Valcele - Apahida va fi finalizata in totalitate pana in 1 iunie 2012.

Centura de 24 de km a fost inaugurata partial in luna octombrie 2011, dupa 5 ani de la lansarea proiectului. Costurile au crescut de la 50 de milioane de euro la 115 milioane de euro.

Comentarii Facebook