Centura Metropolitană Cluj - Centura Clujului va avea piste de biciclete pe 28 de km


Centura Meterpolitană Cluj, de la Gilău - Florești - Cluj-Napoca -  Apahida, va avea pistă de biciclete pe ambele sensuri. 

Declarații Emil Boc, dezbaterea cu tema „Clujul Metropolitan”:

- Centura Metropolitană este în stadiul de obținere a acordului de mediu și de finalizare a studiului de fezabilitate în luna aprilie, după care vor urma procedurile interne în cadrul Guvernului, de avizare la Ministerul Transporturilor, în comitetul interministerial, după aceea prin hotărâre de Guvern. Apoi, vom decide care vor fi pașii. Fie Guvernul face centura metropolitană, fie Guvernul mandatează Primăria Cluj-Napoca, asociată cu celelalte primării să realizeze proiectul. 

Ce traseu are Centura Metropolitană a Clujului. Vor fi multe noduri care fac legătura cu orașul - FOTO cu planșa

- Noutatea la acest proiect constă în aceea că în urma recomandărilor proiectanților și a discuțiilor avute la CNAIR, la Ministerul Transporturilor, și cu alte persoane implicate s-a decis de a avea pistă de biciclete pe coridorul centurii metropolitane. De la barajul din Floresti, de la nodul 4 al centurii, până la Emerson, în Cluj-Napoca, până la nodul 17, vor fi 19 km de pistă de biciclete.

- Pistele de bicicletă vor avea câte, 1,5 metri pe fiecare sens, plus un metru pe fiecare parte, zonă de siguranță. Deci acostamentul total va fi de 5 metri dedicat pistelor de biciclete, pentru a se putea circula în siguranță.

- La acești 19 km se mai adaugă 9 kilometri de pistă de bicicletele pentru drumurile de legătură cu Cluj-Napoca. Aceste drumuri de legătură vor avea piste.

- Prin aceasta crește calitatea proiectului. Vorbim o limbă a viitorului. Pregătim astfel orașul pentru dimensiunea aceasta verde, alternativă la tot ceea ce înseamnă poluare. Cred că vine să completeze foarte bine celelalte coridoare, velo și pietonale, pe care le avem în oraș.

- Centura Metropolitană este prinsă în Planul de Reziliență, deci are finanțarea asigurată. Urmează să fie făcuți acești pași de către Guvern.

- Inelul de legătură cu Baciu va permite ca acolo să nu mai fie aglomerație și nici ân zona spre Cluj-Napoca. Intrările și ieșirile dinspre Baciu vor fi făcute pe acest inel de legătură. 

Centura Metropolitană Cluj va costa circa 450 de milioane de eur și va avea 38 de kilometri.

Zonele de acces la centură:

Între Căpușu și Gilău, conexiune cu DN1

Gilău, conexiune cu Autostrada Transilvania

intrarea Florești, conexiune cu DN1

Florești, strada Eroilor – de aici pleacă o arteră spre SRU și se reîntâlnește cu centura după nodul Bucium

Florești, strada Someșului

Cluj, sens giratoriu Cora

Cluj, strada Bucium

Cluj, strada Dimitrie Gusti

Cluj, strada Frunzișului – Câmpului

Cluj, Calea Turzii

Cluj, strada Mihai Românul

Cluj, strada Măceșului

Cluj, strada Borhanciului

Cluj, strada Soporului

Cluj, strada Someșeni. Din această zonă pleacă o buclă sudică, ocolește aeroportul și reîntâlnește centura la nodul 18

Cluj, strada Traian Vuia

Cluj, Bulevardul Muncii

Cluj, centura Vâlcele – Apahida

Apahida

Apahida, centura Vâlcele – Apahida

unnamed (11).jpg

Comentarii Facebook