Ce spune viceprimarul Clujului despre „marea demolare” de pe Valea Chintăului: „Respectăm regulile/Nu e ca acum 20 de ani”


Aproape 150 de familii care nu au avut bani să cumpere terenuri în Cluj-Napoca şi-au construit case pe parcele trecute în acte ca teren arabil, pe Valea Chintăului. În perioada următoare, autoritățile vor demola casele construite fără autorizație. Viceprimarul Clujului, Dan Ștefan Tarcea, spune că în pofida celor care protestează, autoritățile sunt cu mâinile legate, pentru că legea e lege pentru toată lumea, indiferent dacă e o lege proastă.

Am văzut în ultima vreme că s-au agitat mai mult spiritele în această zonă. Aș vrea să spun că noi nu demolăm nicio casă fără autorizație de construire dacă nu există o sentință judecătorească, pentru că nu se poate. Nu poate primăria să demoleze o casă fără să existe în spate o sentință. În momentul în care există în spate o sentință judecătorească, ea devine executorie, adică Primăria Municipiului Cluj-Napoca are obligația să facă desființarea respective construcții, fie că discutăm de casă, fie că discutăm de panou publicitar sau alte obiective. 

În condițiile în care noi nu punem în executare o sentință judecătorească definitivă și executorie, noi trebuie să plătim daune. Noi suntem răspunzători și trebuie să plătim bani din buzunar, se poate să atragă inclusiv răspunderea primarului, viceprimarilor și așa mai departe, a tuturor celor implicați, pentru că nu au pus în executare o sentință judecătorească. Evident, trebuie să rămână definitivă și irevocabilă. Acest proces a început de mult, nu este un proces care să spunem că e de acum, aceste procese durează, se pot întinde pe perioade de câțiva ani, dar lucrurile merg în această direcție”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, la Napoca Live.

Știri de Cluj a relatat miercuri cazul unei familii care a vândut două apartamente pentru a-și construi o vilă. Familia Ielciu, care are trei copii, s-a trezit zilele trecute la uşă cu un executor judecătoresc şi cu o echipă de la demolări. Nu a avut ce negocia, casa va fi demolată. Proprietarul recunoaşte, a început lucrările în 2006, fără o autorizaţie și a continuat să clădească vila în speranţa că o va obţine pe parcurs.

Am fost în Valea Chintăului într-o zonă unde avem lucrări și a venit cineva și ne-a întrebat de ce îi demolăm casa. În primul rând, nu o demolăm noi, e sentință judecătorească. I-am spus domnului că poliția locală, în momentul când era casa la etajul 1, i-a dat ordin să oprească lucrările, că urmează un proces. Omul a continuat cu casa. Obiectivul Primăriei nu este să scoată oamenii din casă, că nu asta ne-am propus noi, dar avem obligația să respectăm un set de reguli, bune sau mai puțin bune, este setul de reguli după care funcționează societatea. Avem obligația să respectăm aceste reguli. Am identificat și garaje care au fost transformate în apartamente și suntem în procese de desființare”, a mai punctat Tarcea, pentru sursa citată.

Viceprimarul Clujului a precizat că locuința declarată odată ilegală nu mai poate fi intabulată, iar simpla achitare a amenzii date de Poliția Locală nu înseamnă intrarea în legalitate a construcției, „reguli” practicate acum 20 de ani.

Unele construcții s-au prescris, adică nu mai putem să intervenim acolo, pentru că nu le-am identificat într-un termen rezonabil dat de legislație și nu mai avem ce să facem acolo. Sunt anumite situații în care noi nu mai putem să demolăm casa, dar nici nu poate să și-o intabuleze omul, pentru că legea națională nu permite acest lucru. Oamenii au rămas cu impresia de acum 20 de ani că vine primăria, îți dă o amendă și în baza amenzii tu poți să intri în legalitate, dar nu este așa. Intrarea în legalitate se face numai prin demolare și respectarea autorizației. Legiuitorul nu a mai permis acest lucru”, a explicat Tarcea.

Comentarii Facebook