Săpăturile pentru metroul Clujului ar putea afecta clădirile vechi din oraș! Ieri s-a semnat contractul pentru metroul de 9 miliarde


Joi, cu mare tam-tam, s-a semnat contractul pentru construcția primei magistrale de metrou din Cluj, în prezenţa edilului Emil Boc, a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar şi cu participarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului de Interne, Lucian Bode, şi a europarlamentarului Rareş Bogdan. Magistrala de metrou M1 din Cluj are 19 stații și va costa peste două miliarde de euro. Lucrările ar trebui finalizate până în 2031. Proiectul însă rămâne cu multe necunoscute. Primele 300 milioane de euro pentru realizarea metroului înseamnă doar 16% din valoarea totală, de asemenea clădirile vechi din Cluj-Napoca ar putea fi afectate de construcţia primei magistrale de metrou din oraș, potrivit specialiștilor.

Metroul din Cluj-Napoca ar trebui să se întindă pe 21 de kilometri. Traseul va porni din cea mai populată comună din România, Florești, și va ajunge în capătul opus al orașului. În 2026 ar trebui să fie gata lucrările de bază pentru primele 9 stații, evaluate la aproximativ 300 milioane de euro, bani din PNNR. Dacă nu se respectă data, România ar trebui să negocieze cu Uniunea Europeană alte termene, pentru ca banii să nu se piardă.

Însă, primele 300 milioane de euro pentru realizarea metroului înseamnă doar 16% din valoarea totală.

Ionuț Ciurea, reprezentantul Asociației Pro Infrastructura: „Vorbim de 9 stații și nu pentru tot ceea ce înseamnă linie de metrou, ci doar pentru partea de structură. Nu avem restul de bani în acest moment asigurați. Nimeni nu știe de unde bani, cum vor veni acești bani, când vor veni acești bani”.

Sunt și alte probleme: specialiștii în construcții spun că săpăturile ar putea afecta clădirile vechi din oraș.

Ovidiu Prodan, șef lucrări Facultatea de Construcții din cadrul UT Cluj-Napoca: „Unele clădiri au peste 100-200 de ani, avem clădiri de 3-400 ani care au fost doar tencuite, nu reabilitate. Dacă se vor acorda măsurile tehnice corespunzătoare aceste clădiri pot să treacă cu succes prin această construcție extrem de importantă”, potrivit stirileprotv.ro.

Comentarii Facebook