Ce spune conducerea Direcției de Protecție a Copilului Cluj despre acuzațiile aduse de Tișe, privind reabilitarea unei clădiri istorice


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, i-a acuzat pe cei din conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj că ar fi reabilitat, fără autorizație, o clădire care este monument istoric.

Totuși, cei de la DGASPC neagă acuzațiile, precizând că acel imobil nu este clasat ca și monument istoric. De asemenea, aceștia susțin că au făcut lucrări care nu necesită autorizație.

Referitor la acuzațiile formulate de către președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, cu privire la reabilitarea imobilului din Cluj-Napoca, str. General Eremia Grigorescu, nr.37-39, facem următoarele precizări:

Cu privire la afirmațiile cum că acest imobil este un monument istoric, vă aducem la cunoștință faptul că prin adresa nr. 544 din 03.09.2015, Ministerul Culturii și Cultelor, Direcția Județeană pentru Cultură Cluj informează că imobilul nu este clasat ca și monument istoric și nu se află în interiorul Ansamblului urban „Centrul istoric al orașului Cluj-Napoca” (Cj II a A 07244).

De asemenea, conform Legii nr. 422/2001, art. 14 (1), „Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor au obligația de a comunica de îndată proprietarului, titularului dreptului de administrare sau respectiv titularului altui drept real asupra bunului imobil declanșarea procedurii de clasare sau declasare”.

Astfel, lucrările de reparații curente efectuate la adresa Cluj - Napoca, str. General Eremia Grigorescu, nr. 37 - 39, s-au executat respectând prevederile art.11din Legea nr.50/1991, actualizată în 2016, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și anume:

“(1) Se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor:

a ) Reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimba forma acestora și materialele din care sunt executate.

b) Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepția clădirilor declarate monumente instorice, în condițiile legii.

h ) Lucrări de reabilitare energetică a anvelopei și/sau a acoperișului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/șarpantă - la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecție a monumentelor și/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii.”

Afirmațiile cu privire la eventualele demersuri demarate de D.G.A.S.P.C. Cluj pentru a intra în legalitate sunt total nefondate iar până în prezent, nu am fost înștiințați cu privire la vreo plângere penală a primăriei municipiului Cluj-Napoca împotriva conducerii D.G.A.S.P.C. Cluj”, a transmis directorul general al D.G.A.S.P.C. Cluj, Daniel Claudiu Tămaș.

Comentarii Facebook