Vineri 27 Ianuarie

Ce se va întâmpla cu rezerviștii din țară, în caz de război. Vasile Dîncu: „Nu o să poţi încorpora pe cineva care nu a făcut un serviciu militar”


Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre ce se poate întâmpla cu rezerviștii din România, în cazul unui război, având în vedere că legislația nu a mai fost actualizată. 

Astfel, Dîncu a făcut noi declarații despre cine ar putea fi incorporat, în caz de război, un subiect de foarte mare interes pentru români, având în vedere vremurile nesigure pe care le trăiesc vecinii noștri. Ministrul apărării s-a referit la rezerviștii voluntari, în condițiile în care legea care îi vizează pe aceștia nu a mai fost schimbată de foarte mult timp. 

Cei care nu au experiență/pregătire militară nu pot fi incorporați în război

Vasile Dîncu a precizat că este nevoie de o revizuire a legislației rezerviștilor, mai ales că sunt deja peste 1000 de cereri făcute de voluntari. De altfel, a dat asigurări că nu pot fi mobilizați cei care nu au urmat un program de pregătire militară sau instruire.

În ceea ce privește încorporabilitatea, nu o să poţi încorpora pe cineva care nu a făcut un serviciu militar. Oamenii pot sta liniștiți (…) Avem o rezervă activă de calitate.În acest moment, din nefericire, noi nu am mai adus la zi legislaţia cu privire la rezerva de mobilizare a populației, dar şi la mobilizarea economiei pentru apărare”, a declarat Vasile Dîncu.

Este un efort necesar, este o prevedere constituțională şi este o datorie constituțională pentru toţi dintre noi să facem asta.De aceea media rezerviștilor, sau cei care au făcut stagiul militar sau au avut o pregătire militară, au acum media de vârstă peste 50 de ani”, a mai explicat ministrul. 

În aproximativ două săptămâni se va publica noua lege a rezerviștilor 

Deci va trebui să facem o lege. Eu am un proiect care a fost trecut şi pe la colegii mei din celelalte ministere care sunt în zona securității şi apărării publice. Deci avem un proiect aproape terminat. Probabil, în două săptămâni îl voi pune în transparență pentru că cred că este nevoie să revizuim legea şi avem deja 1.400 de cereri de voluntari din care vom alege”, a mai declarat acesta.

Serviciul militar voluntar va fi plătit de către stat 

De asemenea, Vasile Dîncu a reiterat anunțul unui nou program de instruire al voluntarilor, de 3-4 luni. Pe tot parcursul stagiului, cei înscriși vor beneficia de remunerație de până la 3.000 de lei lunar.

Vrem să şi plătim în zona voluntarilor. Am creat condiţii foarte bune pentru cei care acceptă să vină în acest domeniu şi cred că va fi un debușeu foarte important pentru tineri. Avem reacţii foarte bune pe reţelele sociale de la tineri care vor să înceapă un stagiu militar”, a mai explicat Dîncu.

Pregătirea nu se va face concentrat, va fi de 3-4 luni maxim. În timpul acela o să fie plătit cu o sumă în funcţie de grad. Poate să se ia în jur de 3.000 de lei/lunar. În perioada când este în rezervă poate avea o indemnizație de 1.500 de lei pe lună plus alte beneficii cum ar fi asigurări de sănătate”, a încheiat acesta. 


Comentarii Facebook