Ce cred românii despre Nicolae Ceaușescu. Vezi câți consideră că a fost bun pentru România



Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP aproape 50% dintre români consideră că Nicolae Ceaușescu a fost un personaj politic care a avut un rol pozitiv în istoria României.

Sondajul arată că 47,5% dintre români îl consideră o personalitate pozitivă pentru țară, în timp ce 46,9% îl etichetează drept o personalitate negativă, iar 5,6% au afirmat că nu știu sau nu au răspuns.

"Segmentul 18-34 de ani este ceva mai precaut decât celelalte în aprecierea lui Nicolae Ceaușescu drept un personaj pozitiv, fiind singurul tronson de vârstă în care percepția majoritară este aceea a unui Ceaușescu cu rol mai degrabă negativ. De asemenea, persoanele cu studii medii și primare îl văd pe fostul dictator semnificativ mai pozitiv decât cele cu studii superioare", se arată în comunicatul emis de INSCOP.

În cazul soției fostului dictator, lucrurile stau complet diferit, astfel că aceasta este considerată drept o influență negativă asupra istoriei naționale de către 80,2% dintre români.

Gheorghe Gheorghiu-Dej este și el văzut drept un personaj cu rol pozitiv de către 42,3% dintre români, în timp ce 39,1% îl consideră un un personaj negativ, iar 18,5% dintre respondenți au ales varianta nu știu sau nu au răspuns în acest caz.

"Printre persoanele de 65 de ani și peste pare a fi ceva mai prezentă opinia că Gheorghiu-Dej a fost un personaj istoric cu influență mai degrabă pozitivă", se menționează în comunicat.

Volumul eșantionului a fost de 1.055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Comentarii Facebook