Un europarlamentar austriac susține autonomia Transilvaniei: Ar fi corect ca maghiarii să primească autonomie


Europarlamentarul austriac Andreas Molzer, din cadrul Partidul Libertatii din Austria (FPO), susține că România ar trebui să sprijine comunitățile maghiare din Transilvania să le ofere autonomie.

"Ne vom opune centralizarii continue a Uniunii Europene. Nu dorim sa facem parte din Natiunile Unite ale Europei, unde totul va fi contopit. Vrem o Europa a natiunilor. In acest sens dorim sa formam o factiune in Parlamentul European formata din Frontul National din Franta, Vlaams Belang din Belgia, Partidul Libertatii din Olanda, democratii din Suedia, Liga Nordului din Italia si Partidul National din Slovacia", a declarat europarlamentarul FPO Andreas Molzer, intr-un interviu pentru Magyar Hirlap, citat de ziare.com.

"Inteleg adversitatea patriotilor maghiari fata de Slovacia. Ungaria a fost tratata foarte urat prin Tratatul de la Trianon. Secolul 21 reprezinta o solutionare a conflictelor istorice. Granitele nu le mai putem schimba, dar putem construi poduri peste ele. Comunitatile maghiare din afara Ungariei trebuie sa primeasca autonomie, asa cum a primit Tirolul de Sud din partea Italiei.

Il respect foarte mult pe Tokes Laszlo. Este un om curajos. A procedat corect cand a solicitat autonomia Transilvaniei. Statul roman a permis emigrarea sasilor, mai mult, i-a si obligat sa faca asta. Plecarea sasilor a fost o pierdere pentru Romania, fiindca erau oameni harnici si buni ca si maghiarii.

Bucurestiul ar actiona corect daca ar sprijini si consolida comunitatile maghiare oferindu-le autonomie. Aceasta autodeterminare este singura solutie pentru solutionarea problemelor maghiarilor din afara granitelor Ungariei. Momentan nu exista alta cale in Europa", spune politicianul austriac.

Parlamentarul regretă însă că nu este posibila nicio colaborare cu formațiunile politice din Ungaria.

"Fidesz face parte din familia crestin-democratilor si nu suntem in relatii cu ei. Cat priveste Jobbik, ei sunt mult prea radicali pentru noi. O colaborare este imposibila. Nu ascundem ca avem o viziunea comuna despre iesirea din UE.

Nu cred ca Le Pen si Wilder nu agreeaza nicio forma de integrare europeana. Noi vrem o comunitate europeana, dar nu in forma actuala a Uniunii Europene. Sustinem federalizarea si descentralizarea in scopul dezvoltarii regionale", a incheiat Molzer.

Comentarii Facebook