Duminica 28 Aprilie

Boc susține să lucrările la malurile Someșului vor fi finalizate în octombrie, iar suprafața verde se va mări: „Nu primim bani europeni, pur și simplu”


Primarul Emil Boc susține că lucrările la malurile Someșului vor fi finalizate în luna octombrie a acestui an. De asemenea, edilul precizează că clujenii vor avea cu 1,2 hectare mai multă suprafață verde decât era înainte. Această suprafață verde se rezumă mai ales la numărul de copaci plantați, care potrivit administrației locale ajunge la 1000. Nu este însă clar, câți dintre arborii plantați vor supraviețui.

Se pare că administrația locală înțelege diferit conceptul de „oraș verde”, pe care și-l doresc locuitorii Clujului. În cadrul unei conferințe de presă, edilul clujean s-a lăudat cu extinderea spațiului verde pe malurile Someșului, cu circa 1,2 hectare. Lucru pe care clujenii nu reușesc să-l sesizeze, ținând cont de faptul că și malurile Someșului au fost intensiv „betonate”. Administrația se laudă și cu aproape 1000 de copaci plantați, însă câți dintre aceștia vor supraviețui? Potrivit specialiștilor, rata de prindere a arborilor plantați în marile orașe nu depășește adesea 50%. 

Așadar, clujenii nu-și doresc doar ideea unui viitor în care copacii vor crește, ci ceva mai palpabil și pentru moment, suprafață verde propriu-zisă, pe care să o poată folosi ca zonă de agrement. 

Stadiul fizic al lucrării la malurile Someșului este 75%, la ora la care vorbesc. Acest proiect va avea peste 1.000 de arbori, mai precis 947 de arbori plantați în plus față de cei existenți. După cum urmează: tronson intrare Florești până la Podul Garibaldi - 739 de arbori, tronson Podul Garibaldi până la strada Horea - 218 arbori. Aproape 1.000 de arbori noi plantați pe această zonă.

De asemenea, vom avea cu 1,2 hectare mai multă suprafață verde decât era înainte pentru că, dacă am avut înainte o suprafață verde de 77.827 de metri pătrați, acum vom avea 89.659 de metri pătrați. Deci 1,2 hectare în plus de spațiu verde pe această zonă, pe tot arealul de la intrarea Someșului în Cluj până la Podul Garibaldi. Asta arată încă o dată că Uniunea Europeană nu finanțează proiecte care nu aduc o creștere a calității spațiului verde și a dimensiunii nepoluante. Nu primim bani europeni, pur și simplu, dacă nu urmărim această dimensiune verde nepoluantă. Veți vedea la sfârșitul proiectului aceste lucruri despre care am vorbit”, a declarat Emil Boc în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri.

Citește și: Clujean dezamăgit de lucrările de modernizare a malurilor Someșului: „Dar ce vor să facă dragă acolo? Bâlci? Street food?”

Comentarii Facebook