Boc se ține de cuvânt și Clujul nu se CARANTINEAZĂ, dar ”la Cluj, magazinele se închid la 18.00 și de la 20.00 acasă”


Primarul Emil Boc anunța, zilele trecute, că Clujul nu se va carantina, dar acum spune că trebuie să vedem cum vom aplica Hotărârea care impune închiderea magazinelor la ora 18.00 și carantină de la ora 20.00.

Am discutat cu prefectul despre carantinare și impunerea măsurilor respective. Noi suntem în scenariul doi, între 4 și 7 la mie. Nu a fost publicată în Monitorul Oficial a hotărârea. După ce se publică în Monitorul Oficial, vom vedea cum arată intrarea în vigoare, imediat de astăzi, din acest weekend, sau se lasă la dispoziția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ca și până acum, timp de 24 de ore pentru a fi informată populația. La ora la care vorbim acum, Hotărârea nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Sunt două secenarii: 1. Se publică și scrie că intră în vigoare imediat, după ce Comitetele Județene pentrui Situații de Urgență (CJSU) stabilesc pentru fiecare localitate incidența și intră în vigoare din momentul adoptării ei, adică de azi. 2. Se lasă CJSU să se anunțe intrarea în vigoare după 24 de ore, pentru ca acele comunități să fie informate. Eu cred că va fi varianta doi. 

La Cluj, suntem în scenariul, în care numai în weekend avem, vineri, sâmbătă, duminică, programul magazinelor până la ora 18.00 și de la ora 20.00 acasă”, a declarat Emil Boc.

Problema este că municipiul Cluj-Napoca se apropie de 7,5 cazuri la mia de locuitori, iar acest lucru vine cu aplicarea celor două măsuri pe durata întregii săptămâni, până când incidența scade sub 7,5 cazuri la mie.

În privința aplicării deciziei, Guvernul a fost clar: se aplică de la publicarea în Monitorul Oficial, adică din 26 martie.

Vezi AICI ce restricții se impun.

Trebuie să respectăm de acum aceste măsuri, pentru că ele nu fac decât să ajute țara să menținem pandemia sub control. Nu contează de când intră în vigoare, de vineri sau de sâmbătă”, a mai spus Emil Boc. 

În 24 martie, primarul Emil Boc declara: Va fi carantină punctuală

Vor fi impuse printr-un act legislativ de nivel național unele măsuri noi suplimentare care vor întări măsurile existente actuale, fără a se ajunge la carantină. Nici carantină de weekend, nici carantină generalizată, ci doar măsuri punctuale, cum ar fi, de exemplu, accesul restricționat în mall-uri, raportat la capacitatea mall-ului”, spunea Emil Boc, în 24 martie.

Acum nu e lockdown complet, dar se impune carantină izolată. 

Incidența la Cluj-Napoca era joi, 25 martie, de 6,7 cazuri la mia de locuitori. ”Eu sper să nu trecem săptămâna viitoare de 7,5 cazuri la mia de locuitori. Graficul de creștere a fost clar, dar ne așteptăm și la o plafonare a acestuia. Vom vedea cum ne va afecta noua formulă de calcul, care ne dezavantajează. Noua formulă prevede și alocarea cazurilor nealocate. Spre exemplu, după ce se află că unul cu domiciliul în Huedin declară că a fost în Cluj și că acolo s-a infectat, acel caz se pune la Cluj ca și rată de infectare, chiar dacă nu are domiciliul în Cluj-Napoca. Sunt mulți care lucrează în Cluj-Napoca și au domiciliul în afară, se pun că s-au infectat în Cluj-Napoca. Asta dezavantajează orașele mari care au mulți oameni care lucrează în oraș, dar nu sunt în populația fixă a orașului. 

Dacă ai domiciliul în Huedin, Turda sau în satele din jurul Clujului, dar lucrezi în Cluj-Napoca, sau ai trecut prin Cluj și spui că ai stat aici 3 -5 zile și aici crezi că te-ai infectat, atunci ești contabilizat pe Cluj-Napoca. Aceste cazuri care sunt nealocate la un moment dat se adună, după ce se face ancheta epidemiologică și se pun în oala Clujului. De aceea am avut o creștere exponențială, pentru că mulți care aveau domiciliul în altă parte au declarat că au fost pe la Cluj în perioada asta și se posibil să se infecteze aici. Asta e altă problemă alături de cea că nu se calculează rata de incidență în funcție de teste”, a mai spus Emil Boc.

Comentarii Facebook