Sambata 31 Iulie

Boc le răspunde taximetriștilor care vor să circule pe benzile dedicate: Ar putea circula între anumite ore sau dacă au client


Primarul Emil Boc susține că taximetriștii nu au voie să circule pe benzile dedicate pentru transportul în comun. 

Primarul spune că s-a făcut un experiment pe banda dedicată de pe Nicolae Titulescu, urmând să fie analizată posibilitatea extinderii acestuia la nivelul întregului oraș. Primarul e explicat că sunt mai multe variante de lucru. Spre exemplu, s-ar putea ca taximetriștii să nu aibă voie să circule pe banda dedicată, dacă nu au client. 

Este conform legii, cu benzile dedicate pentru taximetriști. Vă citesc din legea 38/2003 privind taximetria. Scrie în articolul 20, aliniatul 5, taxiurile pot circula în localități pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport în comun, fără a perturba circulația acestora. 

Noi am decis în comisia de circulație că deocamdată se poate circula pe zona Gheorgheni, pentru a vedea dacă se perturbă circulația într-o manieră în care pune în pericol fluidizarea traficului transportului în comun. 

Deocamdată aceasta este decizia. Doar pentru Gheorgheni. Se face un studiu, potrivit legii, pentru a ne spune care este impactul asupra întregului oraș, după experimentul pe care l-am avut în Gheorgheni și se va lua o decizie în Comisia de Circulație.

Propunerile sunt diverse: de a se permite nelimitat, pe întregul oraș, dacă se va constata în urma studiului că nu se perturbă circulația transportului în comun, de a se permite să circule numai dacă ai client, de a se permite să circule numai între anumite ore, plus alte ipoteze de lucru. Acel studiu ne va lămuri cum se va circula în oraș. 

Aceasta este legea locală. Dacă ei au răbdare sau nu, e treaba lor”, a declarat primarul Emil Boc.

Realitatea îl contrazice pe primar, iar polițiștii locali din subordine nu mai amendează taximetriștii care intră pe ”Interzis”, pe benzile dedicate pentru transportul în comun.

Taximetrele circulă la Cluj pe banda dedicată pentru transportul în comun - FOTO

---------------------

UPDATE

Taximetriștii din cadrul Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania au reacționat după valul de discuții despre accesul pe benzile mijloacelor de transport în comun din Cluj-Napoca, prezentând care este cadrul legal. 

”Sentințele civile nr.5298/2020 și 3993/2020 ale Judecătoriei Cluj, Secția Civilă, prin care se desființează procesele verbale încheiate de către agenți ai IPJ Cluj pentru circulația taximetrelor pe benzile destinate transportului public, sunt, în opinia noastră, dovezi incontestabile a faptului că legiuitorul, prin legea specială 38/2003, la articolul 20, aliniatul 5, a îndrituit operatorii autorizați ai serviciului de taximetrie, la nivel național, să utilizeze infrastructura specială, benzile de bus, destinate transportului public.

Administrația locală, prin Comisiile de specialitate, NU au competența de a dispune derogări de la normele de lege, fapt confirmat de instanțe. 

Asociația noastră NU organizează proteste pentru respectarea legii, având încrederea că dialogul cu autoritățiile este deosebit de important, justiția fiind soluția în situațiile în care normele legale sunt încălcate.

Precizăm că ne dorim un trafic civilizat, bazat pe respect reciproc între toți participanții, dar și faptul că vom uza de absolut toate drepturile regăsite în legile sau normele locale care reglementează serviciul de taximetrie”, a comentat Ioan Pugna, reprezentantul  Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania.


Comentarii Facebook