Boc e avocatul milionarului Căpușan, care vrea blocuri de 9 etaje pe Bulevardul Muncii. Consilierii USR: Traficul în zonă e blocat


Primarul Emil Boc a jucat rolul de avocat al familiei Căpușan, care vrea să ridice blocuri de 9 etaje pe Bulevardul Muncii, într-o zonă unde și tramvaiul stă blocat, pentru că drumul nu mai suportă numărul de mașini. 

Consilierii locali USR PLUS au cerut ca pe Bulevardul Muncii să fie blocate proiectele până când nu se face centura Nordului. 

Avem mai multe proiecte pe Bulevardul Muncii, unde, în timpul zilei, sunt mari blocaje, inclusiv tramvaiul stă blocat.

Consilierii locali USR PLUS vor vota împotrivă acestor dezvoltări urbane, din această zonă, până când nu vom ști care este statusul măcar de început al centurii Nordului”, au transmis consilierii USR PLUS.

Aceștia s-au referit la blocurile de 9 etaje propuse de Anica Căpușan, soția omului de afaceri Chimu Căpușan, dar și de proiectele Primăriei pe Dealul Lombului. 

Primarul Emil Boc nu s-a referit deloc la proiectele Primăriei și ale UBB -ului, ci a apărat proiectul familiei de multi-milionari. 

Emil Boc: ”Oameni buni! Sper că sunteți raționali și știți ce costuri presupun asemenea centuri. În 2009 și în 2010 când am făcut cei 52 de kilometri din Autostrada Transilvania, Centura Valcele - Apahida și prelungirea Bulevardului Muncii până la Apahida a fost o investiție de peste 1,5 miliarde de euro. Acum avem pe rol centura metropolitană, cu o investiție de sute de milioane de euro.

Evident că mi-aș dori să promovez acest proiect (Centura de Nord a Clujului), dar pe bună dreptate ți se pune întrebarea: ”Dar cu restul țării ce facem!”. Oricât de drag îmi este proiectul Centurii de Nord, trebuie să urmeze cursul firesc al alocărilor financiare. 

Avem proiecte în faze foarte avansate și sperăm să avem susținere până la capăt. Centura Metropolitană a fost scoasă din PNRR și a fost trimisă la fondurile structurale. Resursele financiare nu sunt nelimitate”, a declarat primarul Emil Boc.

Acesta a spus că la Centura de Nord a Clujului trebuie cel puțin 2 tunele și vrei 4 pasaje.

Consilierii USR PLUS au atras atenția că în Borhanci s-au oprit investițiile în blocuri până la realizarea centurii metropolitane și au cerut același lucru și pe Bulevardul Muncii. Aici, însă, Emil Boc a devenit avocatul dezvoltatorilor imobiliari. 

În Borhanci, intervențiile se fac gradual. Pentru proiectul de pe Bulevardul Muncii se face totul gradual. Nu este peste noapte. Prima dată se face infrastructura. Se lărgește Bulevardul Muncii, se face parc, școală și grădiniță și o parte din proiect pleacă în aceeași direcție (!?).

Aici, trebuie să aveți o discuție onestă cu orașul. Putem avea o decizie să blocăm orice construcție în oraș. Ne stă pe masa noastră. Cu risc de a fi dați în judecată. Analizați dacă aceasta este o soluție! Cealaltă soluție este să excludem de la dezvoltare zonele care sunt 100%, cum este Borhanciul, unde se acceptă construcții numai după 2026, sau lucrări care aduc la decongestionarea traficului, se fac clinici, obiective comerciale”, a mai adăugat primarul Emil Boc

Edilul a spus că nimeni nu e la ”Butoanele” Primăriei

Primarul Emil Boc a spus în iunie 2021 că marii dezvoltatori imobiliari nu au acces la ”butoanele” Primăriei, pe care o conduce, pentru a construi ce vor.

”Acest oraș este un oraș pentru cetățeni, nu pentru profit. Am spus-o de o sută de mii de ori. Asta nu înseamnă că oamenii de bună credință, care respectă legea, doresc să construiască cu școală, creșă, grădiniță nu sunt bineveniți la Cluj. Dar nu acceptăm și nu tolerăm niciun fel de exces care să facă rabat de la aceste reguli de urbanism, pentru că orașul este pentru oameni, nu pentru profit. 

De asta expropriem zone în care se făceau blocuri de 10 - 15 etaje, pentru a face parcuri. Uitați-vă la Parcul Zorilor și la alte locații. Am luat taurul de coarne, pentru că pentru noi contează clujenii și calitatea vieții lor, fără ca prin asta să se înțeleagă că noi oprim dezvoltarea orașului. Nu! În baza legii șa Planului Urbanistic General se poate!”, a spus Emil Boc, la TVR 3.

Familia Căpușan a dat 16 milioane de euro pe terenul de pe Bulevardul Muncii

Proiectul blocurilor de 9 etaje de pe Bulevardul Muncii este unul cu o miză uriașă, dovadă stă și intervenția vehementă a primarulu Emil Boc. 

Familia Căpușan a trecut cu emoții prin ședința Consiliului Local din 6 decembrie unde a fost dezbătut Planul Urbanistic Zonal pentru mega ansamblul de pe B-dul Muncii nr. 4-6 - str. Fabricii (front vestic), Ansamblu ”Noroc”.

Terenul era deținut de Novali Massimo, consul onorific al Italiei pentru judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Mureş, care a primit suma de 16 milioane de euro din partea familiei Căpușan, în noiembrie 2017, în mai multe tranșe.

Proiectul a fost în cele din urmă votat de consilierii locali, PNL și UDMR având majoritate. Radu Constantea nu a participat la vot, fiind într-un conflict de interese. USR PLUS a votat împotrivă. Au fost 21 de voturi ”pentru”, patru voturi ”împotrivă” și o neparticipare la vot a consilierului Constantea. 

Citiți AICI ce va face acolo familia Căpușan. 

Comentarii Facebook