Boc, despre despăgubirile de 23 de mil. euro pentru parcul din Zorilor: Vom întreba un judecător cum e posibil așa ceva


Primarul Emil Boc este încă în stare de șoc, după ce o instanță din Bistrița Năsăud i-a acordat omului de afaceri Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus, despăgubiri de 23 de milioane de euro pentru terenul expropriat de Primăria Cluj-Napoca. Sentința nu este definitivă.

Terenul în cauză este situat pe strada Observatorului, în Zorilor, lângă pompa de benzină din dreptul Spitalului de Recuperare. Boc este surprins că experții au stabilit un preț de expropriere de 2,1 milioane de euro (pe baza grilei notariale subevaluate), iar în instanță s-a aprobat prețul pieței, adică valoarea cu care se tranzacționează pe piață terenuri în zona respectivă. Mai precis, Primăria a achitat circa 170 de euro pe mp, iar în zonă terenurile se vând cu 2000 de euro mp. Primarul Emil Boc este surprins de această diferență și a spus că va contacta un judecător pentru a-l întrebare.

Boc: Unde era să facem parc în Zorilor, pe Lună sau pe Marte?

”În primul rând acolo nu se mai puteau face blocuri ca să distrugi un cartier întreg, care nu are niciun fel de spațiu verde la dispoziție. Sunt convins că cei care critică faptul că azi se face parc, ne-ar fi criticat și că de ce se fac blocuri de 14 etaje. 

Orașul acesta a luat niște decizii strategice de a investi în calitatea vieții și în special în oameni și nu în profit și în afaceri. 

Decizia noastră de a face parc acolo a fost una corectă, în concordanță cu interesele orașului, de a oferi pentru eternitate un spațiu verde de care să se bucure oamenii, așa cum se bucură cei din Mănăștur de baza ”La Terenuri” și cei din Gheorgheni”, a declarat primarul Emil Boc. 

Da, dar terenul nu era al Primăriei!”, l-a întrebat moderatorul Lucian Danciu, iar Emil Boc a replicat: ”Așa, și unde ai fi vrut să faci pe Lună sau pe Marte parc, dacă nu este al Primăriei? Am fost nevoiți să expropriem, pe baza legilor sale. Același stat român, pe baza legilor sale a spus că se aplică grila notarilor, iar Primăria a aplicat grila notarilor. Nu i-a nimeni terenul cu japca. Nu decide primarul câți bani se acordă,. ci experții pe baza legilor. Legea spunea că se face pe baza grilei notarilor și s-a evaluat și acordat 2,1 milioane de euro. 

Între timp a apărut o decizia a Curții Constituționale care a spus că în instanță se poate ține cont și de valoarea de piață a terenului. Asta s-a făcut. Ce nu înțeleg eu este de ce un expert a dat 7 milioane de euro (n.red. experții primăriei au acordat 2,1 milioane de euro pe teren), altul a dat 23 de milioane de euro. Cum e posibil ca aceeași categorie profesională, fără nicio modificare, să fie așa diferențe?”. Primarul a spus că crede că justiția va face dreptate.

Boc: ”Vom întreba un judecător cum e posibil ca pe același teren să fie așa diferențe de prețuri”

Acum 15 ani se găseau, doar că între timp s-a construit!”, a mai spus moderatorul. ”Acolo, nici măcar acum 15 ani nu erau terenuri. Era zona construită. Eu vorbesc despre cartierul Zorilor”, a replicat Emil Boc.

Ne vom apăra în acest proces. Vom întreba un judecător cum e posibil ca pe același teren să fie așa diferențe de prețuri”, a mai spus Emil Boc.

Eu nu am cum negocia banii publici. Eu pot plăti din banii publici numai ce spune legea. Colegii mei au stabili prețul în baza grilei notarilor. Nu a stabilit Boc, pentru că nu pot. Nu am competența asta de a negocia niciun leuț!”, a mai adăugat Boc.

”Civicii” clujeni au oferit Primăriei o soluție pentru un parc acum 10 ani, dar nu au fost ascultați

Activiștii civici clujeni i-au atras atenția primarului Emil Boc că a refuzat să îi asculte când au cerut ca anumite terenuri, inclusiv cel de pe strada Observatorului, să fie incluse în categoria spații verzi în PUG. 

Adrian Dohotaru, activist civic și fost deputat, a adus aminte cum Emil Boc a refuzat propunerea de a include în Planul Urbanistic General al Clujului, în 2011, un parc pe strada Observatorului. 

Dacă Primăria asculta de mediul asociativ local și de specialiști, în cartierul Zorilor aveam deja parc! Deci, nu discutam de despăgubiri halucinante din banii contribuabililor decise de instanță de peste 23 de milioane de euro pentru Sile Pușcaș.

În 2011, 9 asociații am cerut ca viitorul PUG să conțină un parc în Zorilor, lângă Profi. Cererea ne-a fost refuzată pe motivul halucinant că unde dispar spații verzi, nu-i nimic, o să apară altele noi. Unde mai exact să apară spatii verzi in cartierul Zorilor nu era relevant în frenezia imobiliară a speculanților din acest oraș! După refuz, am încercat prin diverse demersuri petiționare ca un cartier mare ca Zorilor, măcar un parc sa aibă și atunci am insistat pe lângă primărie și USAMV să deschidă Parcul Prodan.

Problema cu Parcul Prodan e că, deși mai mare, nu e central cartierului, asemenea terenului deținut după votarea PUG de Sile Pușcaș. Totuși, dacă spațiul era declarat verde în urmă cu aproape un deceniu prin PUG, nici Sile Pușcaș nu îl mai achiziționa ca să construiască pe el. Astfel, terenul putea fi achiziționat la preț mult mai mic, iar acum aveam deja un parc în zonă.

Însă în loc de dezvoltare urbanistică echilibrată pe speța asta, avem haos imobiliar, procese pe ani de zile și posibile despăgubiri extrem de costisitoare pentru că Primăria nu a acceptat atunci argumente de bun simț de creștere a zestrei de spații verzi. 

La un cuantum așa de mare de despăgubiri, dincolo de problemele reale de estimare a valorii terenului de experți cu grile complet diferite de evaluare, administrațiile succesive Boc plătesc, de fapt, lipsa de viziune în gestionarea orașului”, a explicat Dohotaru.

Cât de elegant putea Primăria Cluj-Napoca să evite plata a 23 de milioane de euro despăgubire pentru parcul din Zorilor

Istoria terenului din cartierul Zorilor, de pe strada Observatorului

Prin planul Urbanistic General al Clujului, pe terenul din Zorilor se puteau face blocuri, iar omul de afaceri l-a cumpărat de pe piață.

În cursul anului 2019 municipiul Cluj-Napoca a declanşat procedura de expropriere a imobilelor în suprafaţă totală de 12.095 mp, cu scopul de a amenaja un parc pentru cartierul Zorilor. (HCL 267/2020).

Consiliul local a emis o hotărâre în 24.03.2021 și a adoptat Planul Urbanistic Zonal - amenajare parc cartier Zorilor, str. Observatorului - sud, pentru a pregăti zona în vederea amenajării unui parc. Prin PUG, în acea zonă erau prevăzute blocuri. 

Emil Boc anunța, în 2022, cu surle și trâmbițe că lucrările la parc încep în acest an, dar acum s-a ales cu probleme foarte mari, chiar penale. Parcul este blocat pe durata mai multor ani, iar investitorul îl poate exploata. Cineva va achita despăgubiri mari în această cauză.

În noiembrie 2022, justiția a confirmat că Pușcaș trebuie să primească 23 de milioane de euro pentru acel teren și nu 2,1 milioane de euro, cât vrea să achite Primăria și primarul Emil Boc. Se pare că parcul din Zorilor va fi cel mai scump din România.

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA (FLORISAL SA), continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă: Stabileşte despăgubirea în sumă de 113801371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N, nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA (PSC IMOBILIARE SA) a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10.911.765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta LI B SA în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N, CL al M C-N şi SC F SA, înregistrată sub nr. 2903/117/2021, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, precizează Tribunalul Bistrița Năsăud.

Sentința nu este definitivă.

Comentarii Facebook