Austria întoarce iarăși spatele României și se opune intrării în Schengen


Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a declarat miercuri, 23 august, după întâlnirea cu ministrul de Externe român, că Guvernul de la Viena este împotriva extinderii Spațiului Schengen.

Cu zece zile în urmă, când am avut tot aici o conferinţă de presă, poziţia noastră este că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcţionează, de aceea nu suntem deschişi pentru extinderea acestuia. Sunt controale la frontieră între Germania şi Austria, între Austria şi Ungaria, Austria şi Slovenia.

În Germania s-a discutat despre control de frontieră la frontiera cu Polonia. E un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcţionează şi de aceea nu consider că o extindere este oportună la momentul actual”, a declarat ministrul de Interne.

Karner a discutat cu Cătălin Predoiu, ministrul de Externe al României.

Am vrut să mă asigur dacă există reproşuri sau există slăbiciuni în modul în care România protejează frontierele”, a declarat ministrul Predoiu, care a mai precizat că ”a fost foarte fericit să constate că şi Austria vede aceste progrese şi România, pe toate programele pe care le are, performează”.

Discuţiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu şi pe parcurs am văzut că şi al domnului ministru a fost să construim azi un început de colaborare, să întoarcem pagina în subiectul Schengen, să construim acea încredere care să ne ducă pe cel mai drum scurt către obiective comune, ale Austriei şi ale României, inclusiv Schengen”, a declarat ministrul PNL.

Cu toate acestea, omologul austriac a fost tranșant și a precizat că ușa României spre spațiul Schengen este închisă.

Comentarii Facebook