Aroganța UDMR, după miile de voturi din Moldova: De fapt, românii votează UDMR


Liderii UDMR au încercat să explice voturile primite în județele din Moldova, unde sunt puțini etnici maghiari, spunând ”și românii votează UDMR”.

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat că votul masiv primit în județe cun sute de votanți maghiari nu îl surprinde.

Nu este pentru prima dată când UDMR primeşte voturi în judeţe din Moldova, Muntenia, Oltenia, în general în judeţe din afara arcului Carpatic. Duminică, din aceste judeţe, am primit 28.065 voturi (conform datelor preliminare), dacă nu socotim voturile din Bucureşti si Bacău, unde există comunităţi maghiare semnificative. A apărut şi informaţia conform căreia am primit foarte multe voturi în judeţe unde nici nu au fost văzuţi maghiari. De exemplu, în Teleorman. Într-adevăr, acolo am primit 669 de voturi. Noutatea este însă că acest scor este mai mic dacât în 2007, când Laszlo Tokes şi UDMR au luat în total 674 voturi”, a spus Porcsalmi.

În al doilea rând, este greşit să corelăm voturile cu ponderea etnică. În această logică nu ar fi trebuit să primim voturi niciodată din aceste judeţe. Reamintesc că, în 2007, la primele alegeri europarlamentare, candidaţii maghiari au primit peste 20.000 voturi, la o prezenţă mult mai mică, de 29%. UDMR nu numai că a avut, de regulă, reprezentanţi în secţiile de votare, dar a fost o prezenţă constantă şi pe buletinele de vot din aceste judeţe, în sensul că am avut candidaţi în toate judeţele României cu ocazia tuturor alegerilor parlamentare, inclusiv atunci cînd alegerile se desfăşurau pe colegii uninominale. Astfel, alegătorilor nu le este străin semnul electoral al UDMR”, a precizat preşedintele executiv al Uniunii.

În realitate, în județele controlate de baronii PSD, UDMR a reușit să obțină mii de voturi în urma unui pact de susținere realizat de UDMR cu PSD.

Potrivit unor surse din PSD, totul s-a datorat unei înțelegeri pre-electorale dintre Liviu Dragnea și Kelemen Hunor, pentru a ajuta Uniunea să treacă de pragul electoral. În schimb, UDMR va susține necondiționat PSD în parlament. 

Arges 1537 de voturi pentru UDMR la europarlamentare  / 237 etnici maghari

Botosani 931 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 38 etnici maghari

Braila 723 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 60 etnici maghari

Buzău 1.157 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 81 etnici maghari

Calarasi 686 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 72 etnici maghari

Constanta 1.929 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 450 etnici maghari

Dambovita 1.462 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 156 etnici maghari

Dolj 1.477 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 191 etnici maghari

Galați 1.377 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 133 etnici maghari

Giurgiu 746 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 59 etnici maghari

Ialomita 712 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 28 etnici maghari

Ilfov 1056 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 242 etnici maghari

Mehedinti 555 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 153 etnici maghari

Olt 877 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 66 etnici maghari

Prahova 2.188 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 447 etnici maghari

Teleorman 669 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 18 etnici maghari

Vaslui 1.304 de voturi pentru UDMR la europarlamentare /52 etnici maghari

Vrancea 742 de voturi pentru UDMR la europarlamentare / 68 etnici maghari.  

Jurnaliștii mai scriu că, potrivit cifrelor de la Biroul Electoral Central, în județe din afara Ardealului, UDMR a primit și de șapte ori mai multe voturi decât s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2014. Între același timp, în județele de graniță locuite de maghiari (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș), UDMR a primit, la alegerile europarlamentare, mai puține voturi decât acum trei ani.  

Este clar că miracolul a avut loc în principal în județele din Oltenia și Moldova, care reprezintă baza de votanți ai PSD. Patru dintre județe se remarcă: în Dambovița, UDMR a aprimit de șapte ori mai multe voturi decât în 2016, în județele Ialomița și Prahova, de șase ori, în Iași de cinci ori. Proporția crește dacă ne uităm la numărul de voturi primite la alegerile europarlamentare, comparativ cu numărul etnicilor maghairi din aceste județe

Comentarii Facebook