Aquapark-ul din Cluj, pași de melc până la realitate: Abia a ajuns pe masa consilierilor, dar costul a „explodat” cu zeci de milioane de euro

După ani întregi de dezbateri și discuții asupra noului Aquapark, Cluj-Napoca este cu un mic pas mai aproape de a începe acest proiect: Consiliul Local urmează să voteze în următoarea sa ședință, din 17 februarie 2025, proiectul propus în studiul de fezabilitate. Conform proiectării, investiția ar fi cu câteva zeci de milioane de euro mai mare decât s-a estimat inițial.

Astfel, studiul de fezabilitate a propus două scenarii, dintre care cel de al doilea pare mai favorabil, conform hotărârii care urmează să fie votată. Acesta menționează că valoarea totală va fi de 325.951.195 lei fără TVA, respectiv 387.567.434 lei cu TVA, aproape 78 de milioane de euro, iar lucrările vor dura trei ani.

Captură de ecran 2025-02-12 121357.jpg

Inițial, costurile pentru aquapark au fost estimate între 20 și 40 de milioane de euro, conform PUZ-ului: „Valoarea de investiție specifică dezvoltării acestui tip de obiectiv, pentru o suprafață similară cu cea prezentă se încadrează într-un buget cuprins între 20 - 40 milioane de euro”.

Captură de ecran 2025-02-12 121019.jpg

Acest Plan Urbanistic Zonal a fost făcut public în luna martie, 2024, iar în aceeași primăvară a primit avizul din partea arhitectului-șef al orașului. În toamna anului trecut proiectul a intrat în dezbatere publică, iar în ședința de luna trecută, din 17 ianuarie, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat proiectul prin vot.

În timpul verii, aquapark-ul va putea susține 3.200 de persoane, dintre care 2.500 în bazinele exterioare; așadar, în sezonul rece, vor avea acces doar 700 de oameni, limita maximă în bazinele din interiorul clădirii principale. O a doua clădire va putea fi folosită doar pe timpul verii. De asemenea, complexul este gândit cu o parcare subterană, pe două nivele, dar care va avea doar 249 de locuri, un număr mic relativ la fluxul de persoane așteptate.

Anul trecut, edilul Emil Boc susținea că vrea să găsească investitori privați, dar după creșterea investiției cu câteva zeci de milioane de euro, acest lucru rămâne sub semnul întrebării. „Avem varianta de a scoate proiectul la concesiune, respectiv de a găsi un partener privat. Sunt convins ca vor fi doritori, în condițiile în care Primăria își asumă să mute o linie de înaltă tensiune și să pună la dispoziția investitorului terenul” a declarat primarul orașului. 

Aquapark-Cluj-Napoca-randari-4-768x440.jpg

Ce bazine va avea Aquapark-ul?

Conform studiului de fezabilitate - care a ajuns și acesta cu întârziere -, aquapark-ul va fi construit pe un teren de 51.000 mp din Grigorescu, cu acces de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, deținut de Primărie în totalitate, astfel încât în această privință nu sunt nevoie de alte investiții. Complexul va cuprinde facilități exterioare, pentru port și odihnă, cu bazine în aer liber, dar interioare, pentru a permite funcționarea și în timpul sezonului rece. 

Bazinele interioare vor fi de aproape 840 mp și vor include „Bazin de Agrement Interior cu Elemente de Hidromasaj, Zona de Jocuri de Apă, Bazin de copii, Bazin aterizare tobogane interioare”. În clădire vor fi incluse: vestiare, o zonă de alimentație publică, săli de sport, o terasă cu jacuzzi în aer liber, un restaurant și un spa (ce conține salină, saună umedă, saună uscată, masaj, dușuri, capsule de privare senzorială).

Bazinele exterioare se vor întinde pe un total de 3.600 mp și va cuprinde: „piscină cu valuri, kids pool, piscină family exterior cu Atracții de Hidromasaj, un ansamblu de tobogane și piscină pentru adulți”. De asemenea, spațiul verde care va fi amenajat este de 30.000 mp și va avea inclusiv locuri de joacă, terenuri de sport și o grădină pentru yoga.

Captură de ecran 2025-02-12 110114.png

Comentarii Facebook