Analistul politic Sorin Ioniță, despre „esteticul” promovat de Primăria lui Boc: „Super-kitsch cu Avram Iancu, cu falusuri”


Analistul politic Sorin Ioniță, expert în politici publice și dezvoltare locală, atacă dur deciziile de estetică urbană luate de Primăria Cluj-Napoca. Potrivit analistului, statuia lui Avram Iancu, închinată memoriei lui Avram Iancu, conducătorul Revoluţiei românilor din Transilvania de la 1848-1849, este profanată cu „falusuri și arteziene mov”, chiar de către autorități. 

Nici dacă angaja cel mai dușmănos extremist Fidesz, primăria Cluj nu putea regiza umilire estetică mai mare a naționalismului neaoș decât acest super-kitsch cu Avram Iancu cu falusuri, arteziene mov și Con te partiro în fața catedralei ortodoxe…”, scrie Sorin Ioniță pe pagina de Facebook. 

Monumentul Avram Iancu a fost ridicat în cinstea memoriei personajului istoric român, în anul 1993, de către sculptorul Ilie Berindei, la cererea fostului primar al oraşului Cluj Napoca, Gheorghe Funar. Situat în Piaţa Avram Iancu, monumentul este înconjurat de o fântână arteziană cu jocuri de lumini şi jeturi de apă care se sincronizează pe ritmurile muzicii.

Comentarii Facebook