Alin Tise vrea sa construiasca un spital regional de urgenta in valoare de 151,6 de milioane de euro! Credeti ca se impune investitia?


Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a anuntat marti, 25 ianuarie, ca viitorul spital regional de urgenta ar urma sa coste 151,6 milioane de euro.

Proiectul urmeaza sa fie inaintat spre aprobare forului judetean in urmatoarea sedinta, iar investitia sa fie facuta in parteneriat public-privat.

Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj sustin ca judetul Cluj deserveste circa 3 milioane de asigurati, dar nu are "o unitate medicala care sa asigure in mod centralizat si la standarde europene asistenta medicala in regim de urgenta".

"Voi propune plenului aprobarea oportunitatii de demarare a acestui proiect, pe terenul pe care l-am obtinut de la Ministerul Apararii, in localitatea Floresti. Forma pentru care am optat pentru realizarea acestui proiect este cea a parteneriatului public"privat. Avem in vedere si obtinerea unei cofinantari din partea Guvernului Romaniei, avand in vedere faptul ca aceasta investitie deserveste mai multe judete din aceasta parte a tarii, si ar fi nedrept fata de clujeni ca doar ei sa sustina construirea viitorului spital regional", a declarat Alin Tise.

Oficialii judeteni sustin ca actualele cladiri in care functioneaza spitalele clujene sunt depasite: "Majoritatea cladirilor in care functioneaza unitatile sanitare, precum si echipamentele care le deservesc se afla intr-o stare precara, necesitand investitii majore pentru a oferi populatiei servicii la nivelul standardelor minime in domeniu".

Este criticat si sediul in care functioneaza UPU Cluj, care nu face fata numarului mare de pacienti din mai multe motive: "lipsa circuitelor functionale, inexistenta aparaturii de investigatii si diagnostic, existenta unei structuri pavilionare a unitatilor medico-chirurgicale care face dificila scurtarea timpului de reactie la urgenta si a colaborarii interdisciplinare, situarea acestuia in centrul municipiului face ca accesul rutier sa fie dificil, datorita traficului foarte aglomerat, spatiul si echipamentele necesare pentru formarea si perfectionarea personalului medical superior si auxiliar specializat in medicina de urgenta sunt insuficiente", precizeaza reprezentantii Consiliului Judetean Cluj.

"Viitorul Spital Regional de Urgenta va asigura primirea, investigarea si tratamentul definitiv al tuturor categoriilor de urgente critice, traumatice, chirurgicale, neurologice, neonatologice si cazurile grave de arsuri", sustin oficialii judeteni.

Viitorul spital ar urma sa aiba 815 paturi si ar costa 151.696.584 Euro.

Comentarii Facebook