Alin Tișe spune că primarii veniți de la PSD să candideze la PNL nu sunt traseiști


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că primarii din Turda, Cristian Matei, și cel din Dej, Morar Costan, trecuți de la PSD la PNL nu sunt traseiști.

M-am exprimat fata de venirea primarilor și înainte. Din punctul meu de vedere, un primar se numește traseist atunci când își schimbă partidul în timpul mandatului. Primarii care au venit, au așteptat să li se termine mandatul și au decis să candideze de la un alt partid. Un primar nu poate fi oprit. Nu consider că este traseist dacă vine și spune sincer că și-a schimbat partidul și cere votul oamenilor. 

Cred că la un început de ciclu electoral un primar își poate alege viitorul. Chiar și Ciolos spunea că oamenii care nu s-au regăsit în PSD au venit în USR PLUS. Orice primar când își termină un mandat poate decide de unde candidează. Nu poți obliga pe.nimeni să stea o viață într-un partid. Acești primari sunt buni gospodari care au spus din ce partid candidează, iar oamenii i-au votat. Tot oamenii apreciază asta. Eu am intrat în PD -ul de atunci fiind avocat, într-un partid de stânga. Nu înseamnă că intrând în PD eram socialist.

Oamenii te legitimează. Dacă cred în calitatea ta de manager, te votează. Primarii care au venit la noi de la PSD au spus realitatea și au fost votați”, a explicat Alin Tișe. 

Elementul care nu se potrivește în explicația președintelui Consiliului Județean Cluj este acela că primarii nici nu pot schimba partidul în timpul mandatului, pentru că atunci își pierd funcțiile. Primarii pot trece la alt partid numai dacă sunt excluși din formațiunea politică în care activează, nu o pot face prin demisie. 

În momentul în care primarii se înscriu într-un alt partid, în timpul mandatului, atunci prefectul județului este obligat să înceapă demersurile de destituire.

Înainte de alegerile din 27 septembrie, 13 primari au trecut de la PSD la PNL, iar împotriva lor s-a demarat procedura de destituire, fără prea mare efect deoarece mandatele erau pe final și procedura nu a putut fi pusă în aplicare până la alegeri.

Comentarii Facebook