Marti 29 Noiembrie

Alin Tișe: ”Funcționarul public este rege. Nu pot fi schimbați nici dacă vine SMURD-ul în clădire”


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a spus că acum instituțiile publice sunt la mila funcționarilor publici, care nu pot fi schimbați.

Toate CJ-urile, primăriile și toți primarii așteaptă semnarea contractelor prin PNRR și Anghel Saligny. Eu îi înțeleg pentru că lucrăm împreună de ani de zile. Ei știu foarte bine că sunt judecați o dată la patru ani pentru activitatea pe care o au. Nu funcționarii publici sunt judecați.

Toți miniștrii spun că angajații din minister nu îi lasă să facă treabă, că au găștile lor de ani de zile acolo, care sabotează proiectele. Problema este că funcționarii din minister nu sunt judecați și administrativ-politic. Ei nu răspund în fața oamenilor, ci doar în fața legii. Noi suntem judecați de oameni și votați sau nevotați.

Funcționarul public poate ieși la o pensie bună, dar n-a răspuns niciodată în fața oamenilor. Ce este de făcut? Pleacă ministrul care nu poate gestiona activitatea cu funcționarii? Sau avem funcționarii care spun că nu îi interesează, pot lucra acolo 40 de ani și să iasă la pensie, iar dacă semnează 3 sau 10 hârtii într-o zi este același lucru pentru ei”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Tișe: În România funcționarul public este ”rege”

Trebuie să decidem dacă ne ducem pe mâna aleșilor și ei răspund în fața oamenilor, iar atunci sistemele trebuie simplificate. Sau, dacă nu, rămânem o țară a funcționarilor publici, decid ei și nu mai e nevoie de persoane alese.

Există ministere care sunt captive la anumite grupuri de interese de zeci de ani. La fel și instituții. Primarul și președintele vine și pleacă, depinde cum vor oamenii o dată la patru ani. Dar, funcționarii nu pot fi schimbați nici dacă vine SMURD-ul în clădire.

Din păcate, în România funcționarul este rege. Avem instituții în care avem cam aceeași directori de 30-40 de ani. Pe de o parte este o chestiune bună, dar pe de altă parte nimic nu mișcă acolo fără acordul lui”, a conchis Tișe.

Comentarii Facebook