Alianța Vestului, primul proiect MARE: Tren de mare viteză de la Cluj la Timișoara


Timișoara, Aradul, Clujul și Oradea ar urma să fie legate printr-un tren de mare viteză, dar finanțarea trebuie să vină de la Uniunea Europeană.

Primarii din aceste orașe s-au întâlnit la Timișoara cu reprezentanți ai Comisiei Europene și le-au prezentat proiectele lor. Edilii vizează finanțările europene din exercițiul 2021 - 2027.

Noi am propus să legăm cele două capitale de regiune Clujul de Timișoara prin Oradea și Arad. Pe lângă sistemul rutier, vrem să avem conectarea cu ceea ce înseamnă centurile din jurul acestora doua, iar în etapa a doua avem în vedere calea ferată care trebuie să ajungă la un nivel de infrastructură la 160 kilometri la oră. Să ajungem la nivelul în care infrastructura să permită un tren de viteză", spune Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Toată problema se pune pentru viitorul exerciţiu programatic 2021-2027. Dacă Guvernul României agrează, asta ni s-a spus, va agrea ca o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, atunci din punctul de vedere al Comisiei Europene, atunci nu sunt impedimente de finanţare directă a unor proiecte cu care aplică asociaţia”, explică şi Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Alianţa Vestului mai vreași bani pentru trei autostrăzi - Transilvania, ViaCarpathia şi Timişoara-Belgrad, dar şi pentru conectarea la reţeaua trans-europeană de transport.

Comentarii Facebook