Adrian Dohotaru, plângere penală pe numele celor care l-au amenințat că îl îneacă în Tarnița. Unul dintre cei reclamați crește un tigru - FOTO


  • Plângeri penale după amenințări cu moartea în scandalul ambarcațiunilor cu motor de pe Tarnița

  • Dohotaru le face plângere celor care au proprietăți acolo și care au spus că în îneacă
  • Unul dintre cei care l-au amenințat crește un tigru

Ecologistul și fostul deputat independent, Adrian Dohotaru, le-a făcut plângeri la Poliție pentru amenințare lui Victor Vic și Abdul Rahim, doi clujeni care l-au amenințat cu moartea. 

Dohotaru a afirmat pe Facebook că a vrut să ignore amenințările, dar a făcut plângerile în cele din urmă pentru că ”este anormal ca astfel de comportamente să fie încurajate în spațiul public”.

Într-o postare pe Facebook, Vic Victor scrie că va ”murii cu careva dintre ei agățat pe fundul Tarniței când o să-l mai prind pe acolo. Și îmi asum ce vb…”.

Adrian Dohotaru o menționează și pe Rocsana Contraș, fosta iubită a lui Abdul Rahim. ”Dânsa e angajată pe filieră PNL în Consiliul Județean, ca șefă la Arii Protejate, cu rol de constatare a contravențiilor pe lac, potrivit viitorului regulament de navigație, aflat în dezbatere publică. 

După ce a băut apă din Tarnița, ca să ne demonstreze cât de puțin poluată este apa din care beau clujenii, clamează apoi că a dormit în timpul audierii publice pe tema regulamentului de navigație pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, pe care trebuie să-l aplice, pentru a ne anunța ulterior cât de poluată e totuși apa. Dar nu din cauza proprietarilor de ambarcațiuni motorizate, nu din cauza proprietarilor „care au construit ilegal, a celor care deversează fecalele în Tarnița, dar și a turiștilor care aruncă deșeuri”, așa cum arătăm într-o petiție semnată de 9.000 de clujeni, ci din cauza medicamentelor aruncate în lac. 

Aruncarea medicamentelor în lac este condamnabilă și e bine că se fac cercetări în acest sens, dar atitudinea Rocsanei Contraș, pe ultima sută de metri, de a arăta problemele de poluare, de a mă invita batjocoritor la curățenie sunt cel puțin ipocrite și tardive. 

Am participat la curățenii, dar mai important am participat la realizarea de campanii de sesizări colective, în urma cărora s-au strâns, doar în ultimele luni, sute de tone de deșeuri. Cele mai recente sesizări colective, care au dus la mobilizare de masă din partea autorităților sunt strângerea deșeurilor de pe malul Someșului, pe câteva zeci de hectare, la aeroport și în Florești.

Rolul unui activist civic nu e să strângă voluntar gunoiul în locul altora, deși poate să aibă un rol simbolic și acest lucru, ci să gândească preventiv, să determine autoritățile să acționeze pentru a diminua cantitatea de deșeuri depozitate ilegal”, susține în continuare Adrian Dohotaru. 

Acesta crede că Roscana Contraș nu ar trebui să conducă acest birou, ”pentru că nu a dovedit nicio calificare, alta decât apartenența la PNL, pentru a ocupa această funcție”. 

Dohotaru a replicat și acuzațiilor lansate de Roscana Contraș, care a spus că fostul parlamentar a atacat-o la persoană, făcând referire la viața ei privată.

Nu cred că sunt „atacuri la persoană”, cum susține dânsa, faptul că arăt că există un conflict de interese între relația sa intimă din trecut cu Abdul Rahim, pasionat de sporturi motorizate, care a condus la moartea fostei iubite într-un accident tragic, și „controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament [de navigație], precum și constatarea contravențiilor prevăzute de legislația în vigoare și de prezentul regulament se fac de către agenții constatatori din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj - Biroul Arii Protejate”. Asta mai ales în condițiile în care Abdul Rahim se autopropune, în mod repetat, drept persoana cu rol de coordonare în aplicarea sancțiunilor și regulamentului?!

Aici doar eu sunt persoana potrivită pentru acest lucru deoarece dispun de toate mijloacele necesare supravegherii căilor navigabile de pe lacul Tarnița și sunt un foarte bun coordonator.”

După cum nu cred că este atac la persoană a constata incompatibilitatea morală a deținerii funcției de șef birou la Arii Protejate, în cadrul Consiliului Județean Cluj, și pasiunea pentru tigri, așa cum are în curtea sa fostul iubit, actualul prieten, Abdul Rahim. În paranteză fie spus, dacă tigrul este deținut cu acte (aparent) legale, propun parlamentarilor clujeni să facă un efort comun să schimbe legislația de deținere de animale exotice, așa cum și în trecut ne-am coalizat pentru Tarnița sau pentru Parcul Feroviarilor și alte cauze de interes public.

Chiar dacă nu sunt de acord cu maniera prin care și-au expus punctele de vedere, Rocsana Contraș, Abdul Rahim, Victor Vic ș.a., ei au avut un rol important, anume acela că ne-au făcut să dezbatem problemele legate de Tarnița. Ne-au arătat că dacă ai conexiuni politice poți ajunge în funcții publice fără pregătire. Ne-au arătat că dacă ai bani îți poți permite să îi disprețuiești pe cei din jur, pe cei „săraci”, „rupți în cur”, fără „teren pe malul lacului”, care ne uităm invidioși, de pe baraj, la șmecherii care au reușit în viață și se bucură de ea pe skijet. 

Tarnița e un bun comun, spunem unii, apa din care bem, unde ne putem relaxa. Pentru alții, e bunul lor privat, locul unde poți face ce vrea mușchii mei. Și banii mei. Despre asta e vorba, Tarnița e o metaforă pentru România ultimilor 30 de ani, o luptă între reglementare și dereglementare”, a mai adăugat fostul parlamentar Dohotaru.

Comentarii Facebook