Zece turiști rătăciți pe munte, cu un bebeluș de 11 luni după ei, au fost nevoiți să petreacă o noapte pe un pod improvizat pe o stâncă


Cei zece turişti, între care se aflau un bebeluş de 11 luni şi alți patru copii cu vârste până în 11 ani, din judeţul Timiş, au avut nevoie să fie salvați, luni, de o echipă de salvare plecată în căutarea lor pe Cheile Sălbatice ale Caraşului, în zona localităţii Iabalcea.

Turiştii se rătăciseră duminică după-amiază, iar aceștia au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea pe un pod din lemne improvizat pe o stâncă, la o temperatură de 2 grade Celsius, transmite Agerpres.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Caraş-Severin, incidentul a fost anunţat la numărul de urgenţă 112, luni dimineaţa, imediat fiind alertaţi poliţiştii, jandarmii montani, angajaţi ai Serviciului Salvamont, dar şi rangerii, care să vină în sprijin cu o dronă pentru a repera mai rapid grupul de turişti.

„Reuşind să ia legătura telefonic cu unul dintre turişti, poliţiştii de la Secţia 1 Poliţie Rurală Reşiţa au aflat că cei cinci adulţi şi cinci copii, patru cu vârste de până la 11 ani şi un bebeluş de 11 luni, precum şi un căţel, plecaseră de duminică, de la ora 17,00, într-o drumeţie în zona respectivă, iar la un moment dat s-au rătăcit. Au ajuns într-o zonă fără semnal din Cheile Sălbatice ale Caraşului şi au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea pe un pod din lemne, improvizat pe o stâncă", a precizat sursa citată.

Din discuţiile purtate cu turiştii, poliţiştii au reuşit să stabilească zona în care se afla grupul şi, împreună cu jandarmii montani şi cu angajaţii Salvamont, în aproximativ două ore au ajuns la persoanele în cauză. Turiştii au fost aduşi în siguranţă în localitatea Iabalcea, unde îşi lăsaseră autoturismele personale.

„Deşi erau speriaţi, înfriguraţi după ce şi-au petrecut noaptea sub cerul liber pe o temperatură de aproximativ 2 grade, şi obosiţi fizic, niciunul dintre turişti nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, putând să se întoarcă singuri acasă, în judeţul Timiş. Suntem bucuroşi că evenimentul s-a încheiat cu bine şi niciunul dintre turişti nu a păţit nimic având în vedere că în zonă trăiesc animale sălbatice şi vipere cu corn, iar terenul poate fi accidentat şi periculos pentru cei care se aventurează fără să cunoască locurile", afirmă IPJ Caraş-Severin.

Autoritățile le recomandă turiştilor ca înainte de a pleca în orice fel de drumeție la munte, să se informeze despre itinerariu, gradul de dificultate al traseului, accesibilitate, porţiunile periculoase şi starea vremii.

FOTO: Opinia Timișoarei

Comentarii Facebook