Wikileaks: Basescu a asigurat Ambasada SUA ca ucigasul lui Teo Peter nu va fi inchis in Romania


Intr-o telegrama trimisa de Ambasada SUA catre Departamentul de Stat de la Washington, aflata in posesia WikiLeaks, se arata ca Traian Basescu l-a asigurat pe ambasador ca soldatul care l-a ucis pe Teo Peter nu va fi inchis in Romania.

Discutia dintre cei doi oficiali ar fi avut loc dupa producerea accidentului in care muzicianul a murit.

"Soldatul nu va fi inchis in Romania", l-ar fi asigurat Basescu ambasadorului american.

"In final, accidentul din decembrie 2004 in care a fost implicat comandantul detasamentului de puscasi marini insarcinati cu securitatea Ambasadei SUA, care a dus la moartea rock-starului roman Teo Peter, a fost mediatizat intens si a declansat proteste ale publicului. Basescu si guvernul sunt sub o presiune politica substantiala pentru ca procesul sa aiba loc intr-o instanta din Romania. in mod natural, avand in vedere ca procedurile judiciare ale Fortelor Navale impotriva fostului comandant de detasament nici nu au inceput, chestiunea extradarii si a ridicarii imunitatii soldatului nici nu poate fi pusa in discutie in acest moment. Cu toate acestea, premierul Tariceanu si ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere intoarcerea soldatului, fiind posibil sa repete promisiunea facuta mai devreme ambasadorului nostru de catre Basescu, ca fostul sef de detasament va avea parte de un proces echidistant si, indiferent de rezultat, nu va petrece nicio zi in inchisoare in Romania", se arata intr-o telegrama a ambasadei SUA, publicata de Hotnews.

Clujeanul Teo Peter, cofondator al trupei Compact, a murit in decembrie 2004, in urma unui accident rutier produs in Bucurestui.

Comentarii Facebook