Viorica Dăncilă crede că Iohannis a inventat cuvântul ”giroscop”


Fostul premier Viorica Dăncilă a crede că preşedintele Klaus Iohannis a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române, cum ar fi cuvântul "giroscop".

Întrebată la Digi 24 despre greșelile ei gramaticale, Dăncilă a spus că mulți lideri politici importanți fac greșeli și că PSD nu poate spune că ea a stricat imaginea partidului. 

Nu cred că poate face PSD aceste reproșuri. Să ne uităm la declarațiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educației, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declarațiile preşedintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române”. (...) Cum ar fi? Viorica Dăncilă: ”Giroscopul sau sertarizare. Nu mai știu. Am reținut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, și cel mai abil jucător poate să facă greșeli”.

Giroscopul este un ”corp solid sprijinit în aşa fel, încât este liber să se rotească în jurul axei sale. Aparat care, antrenat de o mişcare de rotaţie în jurul uneia dintre axe, se poate deplasa astfel încât să nu modifice direcţia axei sale de rotaţie. Dispozitiv care asigură stabilitatea şi orientarea în spaţiu a unui avion, a unui submarin etc”.

Președintele Klaus Iohannis a rostit acest cuvânt în 19 august, la o conferință când a fost întrebat de un jurnalist de ce a girat racolările de membri PSD făcute de PNL.

Șeful statului a cerut să repete partea în care a fost întrebat de ”giroscop”: ”Aia cu giroscopul”.

Comentarii Facebook