VIDEO: Plaja lărgită din Mamaia a atras un VAL de nemulțumiri: Nisipul nu e fin, apa e prea adâncă, șezlongurile prea departe de mal


Plaja din Mamaia a fost reabilitată, dar reclamă că nisipul nu e fin, plaja este prea lungă și apa devine brusc adâncă după cel mult 20 de metri de mal.

Salvamarii au atenționat că anul acesta turiştii trebuie să îi asculte şi să nu depășească geamandura, deoarece îşi riscă viaţa.

Nicuşor Buzgaru, director adjunct ABAD: ”Nisipul nu este fin, nu este identic cu cel care a fost anterior în amplasament. Este adus intenţionat de aşa natură să combată activ prin diferenţa lui de densitate fenomenul erozional. Este un nisip care nu va fi uşor purtat de vânt, în primul rând, şi care să fie mai rezistent acţiunii erozionale a valurilor”.

Turiştilor nu le pasă de eroziune:

- Spre deosebire de anii trecuţi se face mult de la faleză până aici. O alegere proastă, din punctul meu de vedere, lărgirea plajei.

- Nu mai este nisip. Sunt doar scoici şi te înţeapă la picioare şi în apă nu poţi să intri.

- De ce?

- Pentru că şi acolo sunt scoici.

În plus, acum, apa este brusc adâncă uneori chiar la 4-5 metri faţă de mal.

Bogdan Vartan, salvamar în Mamaia: ”De la mal până la geamandură nu cred că sunt mai mult de 4 metri, iar după aceea apa devine brusc adâncă şi deja pericolul de înec creşte foarte mult. Aici, spre exemplu, dacă vă uitaţi la mine, eu am 1,90 şi apa are deja 1 metru 70, 60 si ceva”.

Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia: ”Părinţii trebuie să fie foarte foarte atenţi pentru că n-au mai venit poate de ani de zile la mare. Să aibă grijă de copii, să nu depăşească acea zonă de îmbăiere pentru că pe anumite porţiuni, într-adevăr, apa creşte puţin mai repede de cât erau ei obişnuiţi”.

Nu doar turiştii vor avea un disconfort, ci si forţele de salvare care trebuie să intervină pe plajă.

Gabriel Bălan, preşedinte ANSPSR: ”Greutăţi sunt pentru toţi: Hotelierul este departe de apă, cei de la intervenţie - ambulanta pentru intervenţie va avea un timp mai mare, condiţiile pe plajă sunt altele. A fost o lucrare hidotehnică importantă pentru statul român, apărarea zonei costiere împotriva eroziunii, dacă am mai fi stat aşa în 20 de ani de zile apa era la intrare în hotel”.

Salvamarii spun că îi vor sprijini pe medici să ajungă mai repede la mal în cazul în care o persoană este scoasă din apă şi are nevoie de prim ajutor. Spun că îi vor transporta pe medici cu un ATV. Drumul de la faleză până la malul apei se parcurge pe jos în aproximativ 5 minute, iar cu un ATV - în 58 de secunde.

Specialiştii de la Apele Române spun că în doi ani nisipul va fi mai fin, iar apa nu va mai fi atât de adâncă, fenomen care se va produce natural.

Comentarii Facebook