VIDEO/FOTO - Sonda Solar Orbiter a transmis imagini uimitoare ale soarelui: „Nicio sondă nu a ajuns așa de aproape de Soare”


Erupții solare puternice, polii solari și un bizar „arici” solar se află printre fenomenele surprinse în cea mai recentă serie de imagini transmise de sonda Solar Orbiter, informează DPA, citat de Agerpres. 

Sonda s-a aflat pe 26 martie la cea mai mică distanță de Soare, punct denumit periheliu, pe orbita lui Mercur, la o treime din distanța dintre Soare și Terra.  David Berghmans, de la Royal Observatory din Belgia, cercetător principal al telescopului cu ultraviolete Extreme Ultraviolet Imager (EUI), care realizează imagini la o rezoluţie ridicată în straturile inferioare ale atmosferei solare denumită coroana solară, a descris imaginile ca „într-adevăr uimitoare”.

Una dintre imaginile impresionante captate de sondă a fost botezată „ariciul”
 

Imaginea captează 25.000 de kilometri de pe suprafaţa Soarelui şi înfăţişează o mulţime de ţepi de gaz fierbinte şi mai rece, care se întind în toate direcţiile.

Pentru a înţelege semnificaţia imaginii, echipa EUI trebuie să caute printre observaţiile solare realizate în trecut de alte misiuni pentru a vedea dacă a mai fost captată anterior vreo imagine similară.

Numeroase erupții solare au afectat sonda 

În timpul periheliului, sonda a fost afectată de numeroase erupţii solare, oferind o perspectivă în timp real a unei prognoze meteorologice spaţiale.

Acest lucru capătă o importanţă din ce în ce mai mare în contextul ameninţărilor pe care le presupune vremea spaţială pentru tehnologie şi astronauţi.

Imaginile şi înregistrările sunt incredibil de interesante; cel mai apropiate de Soare de până acum, când Solar Orbiter a trecut la cea mai mică distanţă de Soare până acum”, a spus Caroline Harper, directoarea departamentului de ştiinţă spaţială din cadrul Agenţiei spaţiale a Marii Britanii.

Am primit deja câteva informaţii fascinante de la instrumentele ştiinţifice de la bordul acestei sonde de construcţie britanică care ne ajută să aprofundăm felul în care fenomenele naturale de la suprafaţa Soarelui contribuie la vremea în spaţiu”, a mai spus cercetătoarea, notează Agerpres

La bordul Solar Orbite se află 10 instrumente științifice, nouă sunt administrate de statele membre ale Agenţiei Spaţiale Europene, iar unul de către NASA, toate conlucrând pentru a oferi imagini fără precedent ale Soarelui. Principalul obiectiv ştiinţific al sondei este de a explora conexiunea dintre Soare şi heliosferă, o „bulă” extinsă de spaţiu care înconjoară sistemul nostru solar.

Heliosfera este formată din particule încărcate electric, majoritatea emise de Soare prin vântul solar

SOARE.gif

Mișcarea acestor particule, precum și câmpurile magnetice asociate determină vremea în spațiu. Următorul moment de periheliu, la o distanță și mai mică de Soare, se va produce pe data de 13 octombrie 2022 la o distanță de 0,29 ori din distanța Terra-Soare. Înaintea acestui moment însă, pe 4 septembrie, sonda va efectua al treilea survol pe lângă planeta Venus.




Comentarii Facebook