VIDEO/FOTO - Celebra pictură „Floarea Soarelui”, a lui Van Gogh, murdărită cu supă de roșii de două tinere activiste


Activiste ale organizației Just Stop Oil au aruncat câte o cutie de supă de roșii Heinz peste pictura emblematică a lui Vincent Van Gogh, Floarea Soarelui, care e expusă la Galeria Națională din Londra, într-un protest față de criza costului vieții, scrie The Mirror.

Un videoclip cu momentul protestului a apărut pe Twitter în această dimineață, pe contul organizației. „Valorează arta mai mult decât viața? Mai mult decât mâncarea? Mai mult decât dreptatea? Criza costului vieții și criza climatică sunt determinate de petrol și gaze”, e mesajul care însoțește filmarea.

Două tinere care poartă tricouri albe cu logo-ul campaniei scris cu litere negre pot fi văzute în clip stând în genunchi în fața tabloului deja murdărit, ținând în mâini cutii cu supa de roșii. La fața locului se adunaseră mai mulți vizitatori ai galeriei, mulți înregistrând pe telefoanele lor momentul. Gruparea Just Stop Oil a organizat proteste în ultimele două săptămâni în capitala britanică.

activiste 1.jpgactiviste 2.jpg

Lucrarea lui Van Gogh este, din fericire, protejată de o foaie de sticlă și este puțin probabil să fi fost deteriorată. Valoarea estimată a picturii este de 72,5 milioane de lire sterline, aproximativ 84 de milioane de euro.

Protestul a fost făcut pentru a simboliza faptul că multe familii din Marea Britanie nu își permit să încălzească o cutie de supă din cauza creșterii costului vieții.


Comentarii Facebook