VIDEO - Cum funcţionează Switchblades, dronele kamikaze furnizate de SUA în Ucraina


Soldaţii ucraineni au mers în Statele Unite ale Americii, în toamna anului trecut, pentru pregătire militară, fiind învăţaţi să folosească drona cu scopul ca, în curând, să se întoarcă în ţara lor, pentru a antrena şi alţi militari cu acest tip de drone.

Sunt sisteme concepute să lovească ţinte precise, într-un context operaţional specific, invizibile, fără un sistem radar antiaerian integrat. Eficacitatea lor este demonstrată în special în utilizarea împotriva soldaţilor individuali sau în direcţia vehiculelor blindate, nu atât asupra tancurilor, deoarece acestea pot transporta o încărcătură explozivă de până la 15 kg.

Switchblades” fabricate în SUA, al căror cost unitar variază de la 6.000 USD pentru modelul „300” până la dublul preţului pentru „600”, au, prin urmare, un impact mai puţin perturbator asupra poziţiilor inamice decât dronele fabricate în Turcia, deja cunoscute.

Au însă avantajul unei mari versatilităţi de utilizare, iar cel mai mare model cântăreşte doar 50 de kilograme, în timp ce TB2-urile turceşti, dacă este adevărat că pot transporta până la 200 de kilograme de explozibili cu o autonomie de zbor de 2-3 ore, au nevoie de o pistă şi de logistică mai grele şi de o structură cu o consolă care să-i ghideze.

În Ucraina, Switchblades-urile vor fi în schimb utilizate pe scară largă. Un bărbat le poate lansa atât pentru a lovi poziţiile inamice, cât şi pentru operaţiuni simple de patrulare.


Comentarii Facebook