Tehnică militară artizanală: Smartphone-urile şi covoraşele din cauciuc, arme-surpriză cu care a fost respins atacul rusesc asupra Kievului


Războiul din Ucraina a fost supranumit „Războiul cu drone” de către soldații de pe front, care se bazează nu doar pe dronele militare, ci și pe cele civile, cumpărate din diferite lanțuri de magazine de electronice, pe care soldații din țara asuprită le folosesc pentru a-i identifica pe invadatorii ruși și pentru a transmite în timp real date importante despre diferite coordonate.

Potrivit Financial Times, aceste gadgeturi inteligente joacă un rol decisiv în respingerea avansului Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Chiar și asaltul rușilor asupra kievului a fost „stăpânit” de ucraineni cu ajutorul dronelor și a sistemelor de supraveghere mobile. 

Strategii militare pe baza smartphone-urilor

Conform experților militari și a strategilor, smartphone-urile au ajuns așa de importane în război precum au fost rachetele până acum. Războiul din Ucraina este practic primul război în care militarii se bazează pe informațiile sustrase cu ajutorul gadgeturilor inteligente pe care le dețin. 

Financial Times povesteşte cum ucrainenii au exploatat trucuri ingenioase şi low-cost, precum folosirea „karemat-ului”, a covoraşelor din material spongios care valorează câţiva euro: „Le-am ţinut pe cap, împiedică dronele termice ruseşti să detecteze căldura umană. Deci ne-am putea muta noaptea”.

Imagini în timp real ale vehiculelor rusești

Încercând să valorifice bogăţia de informaţii digitale care circulă pe net, SBU (Serviciile de Inteligență din Ucraina) a creat un chatbot, adică un software automat, programat corespunzător, care funcţionează pe canalele aplicaţiei Telegram, platforma care ocupă centrul pieţei digitale în acest război.

Stop Russian War” a făcut posibilă postarea în timp real a poziţiei vehiculelor ruseşti, completată cu fotografii şi videoclipuri. Ulterior, oficialii ucraineni au făcut şi mai uşor pentru cetăţeni să încarce locaţiile inamice prin aplicaţia Diia, un portal guvernamental pentru documente digitale (cum ar fi permisele de conducere şi permisele Covid) utilizate de milioane de ucraineni.

Strategia tehnologică de la Kiev a dat roade 

Informaţiile provenite de la oameni au fost verificate de dronele militare, înainte de a transmite coordonatele artileriei ucrainene sau forţelor aeriene. Numeroasele videoclipuri care arată rămăşiţele carbonizate ale vehiculelor ruseşti pe drumurile Bucha, Hostomel şi Irpin, oraşe nu departe de Kiev, au devenit o confirmare a eficacităţii strategiei de la Kiev.

Oamenii prinşi în spatele liniilor ruseşti folosind chatbot-uri au dat naştere unei versiuni de secol 21 a partizanilor care acţionau în spatele liniilor naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat, citat de FT și preluat de Mediafax, Mstyslav Banik, un înalt oficial al Ministerului Transformării Digitale care a creat Diia.


Comentarii Facebook