Joi 6 Octombrie

Vicepremierul Kelemen Hunor tranșează problema urșilor din România. Acum, au apărut urși și la Cluj


Vicepremierul Kelemen Hunor tranșează problema urșilor din România. Reprezentantul UDMR spune că trebuie luate măsuri - nu împotriva urșilor, ci pentru protejarea oamenilor.

Urșii intră în zona locuită de oameni, în mediul rural, în mediul urban, apar peste tot”, susține liderul UDMR.

Kelemen Hunor: Trebuie recensământ

Astfel, Hunor a declarat joi că anul acesta se va face un recensământ în privința populației de urși din România, iar în funcție de rezultat se va lua o decizie. Acesta nu a specificat care ar putea fi soluția: „Vom vedea atunci”, susține el.

Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme”, a mai spus Kelemen Hunor.

În primul rând, trebuie să vedem cât de mare este populația de urși. În acest moment nimeni nu știe. Sunt evaluări diferite. Ministerul Mediului va face un recensământ al populației de urși și vom vedea dacă sunt 6.000, 6.500, 7.000, 7.300, fiindcă oricum este o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal.

Este vârful piramidei, în afară de om nu are niciun dușman și trebuie să vedem cum gestionăm, fiindcă din 2015 sau din 2016 există niște restricții și vedem că intră în zona locuită de oameni, în mediul rural, în mediul urban, apar peste tot.

Deci, în acest moment, în primul rând trebuie să vedem exact care este populația de urși, după aceea care este habitatul, ce poate susține România, și se pot găsi soluții, hai să spunem așa, corecte și din punctul de vedere al populației de urși, dar și din punctul de vedere al locuitorilor din zonele unde trăiesc urșii, mai ales în Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Prahova, Sibiu.

Au apărut urșii deja în Cluj, Sălaj, unde oamenii nu au văzut de 100 de ani urși decât la grădina zoologică. Acum sunt urși. Acest lucru înseamnă că s-au înmulțit și ocupă habitate unde nu au trăit până acum”, a spus Hunor.

„Noi nu am fost aleși de urși”

Nu este o temă a UDMR. este o temă pentru fiecare om a cărui viață este pusă în pericol. Aici nu e o chestiune de UDMR sau ne-UDMR. Mergeți la mine în Harghita, la Cârța, și vedeți înregistrarea în curtea școlii noaptea, că-s camere. Și vedeți cum sare ursul în curtea școlii noaptea, se uită la tomberon, tomberonul este gol, nu găsește mâncare, pleacă. Și face copilul dacă ursul sare gardul ziua și nu noaptea? Deci sunt lucruri despre care trebuie să discutăm.

Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme. Nu împotriva urșilor, ci în apărarea oamenilor”, a adăugat vicepremierul.

Comentarii Facebook