Duminica 17 Octombrie

Vești bune pe frontul COVID. Biostatistician: Curând vom vedea valori descendente


Biostatisticianul Octavian Jurma susține că săptămâna trecută ar putea fi ultima cu creșteri accelerate a numărul de noi infectări și că în octombrie va fi atins ”vârful” valului.

Săptămâna trecută am avut pentru prima dată o scădere a ratei de creștere săptămânale, sub 50%, iar debutul de luni este sub prognoză. Chiar dacă și în această săptămâna numărul de cazuri va continuă să crească și de mâine vom vedea valori de peste 16.000 cu un vârf săptămânal în jurul a 17.000 de cazuri, ne apropiem de vârful sau platoul valului 4-Delta pe care îl așteptăm la mijlocul lunii octombrie. E posibil că aceasta să fie ultima săptămâna de creștere accelerată și putem speră (cu rezerve) că încă de săptămâna viitoare vom vedea valori descendente în privința numărului de cazuri noi. Dacă e vârf sau platou e o discuție în sine și voi reveni cu o analiză a celor două scenarii posibile”, scrie pe Facebook dr. Octavian Jurma.

Din păcate, numărul de internări la AȚI și decese va continuă să crească pentru 2 săptămâni după vârful cazurilor noi, dar nu mai putem face nimic să le prevenim, doar să învățăm ceva care să ne ajute în prevenția valului 5. Așa cum se vede, numărul de paturi cu oxigen și numărul de paturi ATI nu poate ține pasul cu rată de infectare, ceea ce se reflectă într-o rată de deces mai mare decât prognoza. La acest stadiu măsurile de carantină locale sau naționale sunt inutile și nu vor face decât să compromită valoarea să preventivă în viitor, când vom avea o conducere mai responsabilă a țării”, mai arată dr. Octavian Jurma.

rata-medie-saptamanale.jpg

Comentarii Facebook