Veste alarmantă! Ghețarii din Himalaya se topesc într-un ritm fără precedent


Încălzirea globală provoacă topirea gheţarilor din Himalaya într-un "ritm extraordinar", potrivit unui nou studiu publicat în revista Scientific Reports.

Ghețarii din Himalaya se topesc într-un ritm alert

Totodată, ghețarii din această zonă se topesc mai repede decât în orice altă regiune din lume, amenințând alimentarea cu apă a aproape două miliarde de persoane. Doar în Antarctica și Arctica există mai multă gheață decât în Himalaya.

Descoperirile noastre arată în mod clar că ritmul în care ghețarii din Himalaya se redus este de cel puțin zece ori mai rapid decât media de-a lungul secolelor trecute. Această accelerare a ritmului topirii ghețarilor a apărut doar în ultimele decenii și coincide cu schimbările climatice provocate de om”, a declarat profesorul și cercetătorul de la Universitatea din Leeds, Jonathan Carrivick, autorul principal al studiului.

Studiul a constatat că ghețarii din Himalaya au pierdut 40% din suprafața lor, o mare parte începând din anii 1970. Ghețarii furnizează apa oamenilor care trăiesc în zonele montane și în văile din apropierea fluviilor precum Gange, Indus și Brahmaputra și multor altora. Este vorba despre aproximativ 250 de milioane de persoane care trăiesc în munți și de alte 1,65 miliarde de suflete din zonele văilor, scriu cei de la USA Today.

Un coleg al profesorului Carrivick a declarat că timpul se scurge pentru a preveni un dezastru. 

Acest studiu este doar cea mai recentă confirmare că acele schimbări se produc într-un ritm accelerat şi că vor avea un impact semnificativ asupra unor întregi naţiuni şi regiuni", a declarat cercetătorul Simon Cook de la Universitatea din Dundee, unul dintre coautorii studiului.


Comentarii Facebook