Ungaria va bloca Bulgaria și România în afara Schengen, dacă Guvernul de la Sofia nu renunță la taxa pe gazele din Rusia


Procesul de aderare la Spațiul Schengen devine mai complex pentru țara noastră: Budapesta a transmis un comunicat în care menționează că, în cazul în care guvernul de la Sofia nu renunță la taxa impusă pe gazele rusești, Ungaria va vota împotriva Bulgariei în Spațiul Schengen.

Reamintim, în acest sens, că anul trecut, în decembrie, la Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne), două țări s-au opus, prin veto, lărgirii spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria.

Cele două state au fost Austria și Olanda. Chiar dacă reprezentantul Olandei a cerut să se ia act de faptul că țara sa nu se opune admiterii României, veto-ul olandez a vizat ambele țări.

Ieri, premierul bulgar Nikolai Denkov a recunoscut că Budapesta a amenințat că se va opune prin veto aderării Sofiei la Schengen dacă autoritățile bulgare nu renunță la o taxă ce face mai scump pentru Ungaria importul de gaz rusesc.

În octombrie, Bulgaria a anunțat introducerea unei taxe de tranzit mai mari pentru gazul rusesc, măsură denunțată de Serbia și Ungaria. Budapesta și Belgradul au declarat că taxa bulgară crește prețul gazului cu 20%. Sofia a replicat că majorarea ar trebui suportată de furnizorul rus, Gazprom.

Comentarii Facebook