„Unde sunt cadavre, trebuie să fie și o comoară”. Vânătoarea de comori, favorizată de schimbările climatice


Seceta din ultimele luni a scăzut în mod constant apele lacului Mead din apropierea Las Vegasului (SUA). Efecte dezastruoase asupra faunei și florei locale, dar și a celor care depindeau de apa din acest bazin, au dus însă și la descoperirea unei game largi de „artefacte": arme de foc, oase umane, nave scufundate, capete antice de săgeți și multe gunoaie.

Nivelul scăzut al apei a devenit o sursă de fascinație morbidă atât pentru vizitatori, cât și pentru cei care locuiesc în zonă de mult timp. Grupuri online au apărut dedicate documentării dispariției dramatice a unui lac care furnizează electricitate pentru 350.000 de case, precum și irigații și apă potabilă pentru aproximativ 25 milioane de oameni din sud-vestul SUA, notează The Washington Post.

Printre cei care sunt dornici să afle ce se mai ascunde sub apele tot mai puțin adânci ale lacului Mead se numără Matt Blanchard și Shawn Rosen. Aceștia au aflat de legendele urbane care spun că Bugsy Siegel, unul dintre gangsterii care au contribuit la dezvoltarea orașului Las Vegas, și-a ascuns o parte din profiturile ilicite în butoaie aruncat în lac.

Ne așteptăm să găsit bijuterii", explică Rosen. „Unde sunt cadavre, trebuie să fie și o comoară", mai adaugă acesta.

Faptul că Lacul Mead se află pe teren federal, în prima zonă de recreere națională, a descurajat oarecum o vânătoare de comori completă. Este ilegală scanarea țărmurilor cu detectoare de metale sau „pescuirea" epavelor scufundate cu magneți mari - deși autoritățile au mai prins indivizi care au făcut exact aceste lucruri.

Comentarii Facebook