Un tânăr matematician din Ucraina arestat în Rusia s-a sinucis. Voia să plece acasă să lupte


Konstantin Olmezov studia în Rusia și după izbucnirea războiului a încercat să fugă spre Ucraina, dar a fost reținut de autorități. 

Avocatul său a povestit că tânărul și-a pus capăt zilelor după ce a fost reținut a doua oară. 

... Am primit un raport că în această dimineață (20 martie - n.red.) s-a sinucis, lăsând un bilet de adio, unde scria că și-a luat viața pentru că nu a mai suportat ororile din jur. Un talentat și promițător matematician. Konstantin Olmezov", a scris avocatul.

Tânărul a explicat în biletul de adio de ce a recurs la acest gest dramatic. 

El a vrut să fugă din Rusia, după ce a izbucnit războiul, dar a fost reținut și închis la Moscova pentru 15 zile, într-un caz inventat de „huliganism” și ”încălcarea ordinii publice în stație”. ”Încercam să ies de aici să îmi apăr țara, să o apăr împotriva celor care voiau să mi-o ia”, a scris matematicianul.

Simt durere pentru fiecare bucățică din acest război, dar văd cu ochii mei cine își apără pământul și cine îl acaparează pe al altcuiva. Văd cu ochii mei cine apără dreptul de a fi responsabil pentru propria viață și cine își justifică propria degradare... Mă îndrept spre gol. Dar acest vid îmi este mai drag decât realitatea, unde o parte din oameni s-au întors înapoi în sălbăticie, în timp ce cealaltă contribuie la asta”, a scris Olmezov.

Kostiantin Olmezov s-a născut în Ucraina și studia din 2018, în Rusia, într-o ramură a matematicii care nu este cercetată în Ucraina.

El ar fi urmat să își continue cercetările la o universitate din Austria, dar nu a mai apucat, scrie ukrinform.net.

Comentarii Facebook