Un român din 5 a dat mită în sistemul sanitar în pandemie pentru a beneficia de servicii medicale


Circa o treime dintre locuitorii statelor membre UE au apelat la pile și relații pentru a avea acces la asistență medicală în timpul crizei COVID, iar unul din cinci oameni din România, Bulgaria, Ungaria și Lituania au dat mită, conform unui raport Transparency Internațional privind corupția, citat de The Guardian.

În cele 27 de state membre ale UE, aproape două treimi (62%) din cei 40.000 de respondenți consideră corupția din guvernul lor ca fiind o problemă majoră, iar trei sferturi (76%) au spus că situația stagnează sau s-a înrăutățit.

Frecvenţa mitei în sectorul sanitar este mai ridicată în România (22%), Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) și Croația (14%), în timp ce folosirea relaţiilor personale este mai frecventă în Cehia (54%) şi Portugalia (46%), potrivit raportului.

Mita pentru asistență medicală a fost, de asemenea, relativ frecventă în Belgia (10%), Austria (9%) și Grecia (9%), potrivit sondajului realizat între octombrie și decembrie 2020.

Sistemul de sănătate, în special, a fost un teren propice pentru corupţie, în timp ce guvernele încercau să gestioneze pandemia COVID-19”, potrivit Barometrului corupției în UE.

Ciprul a avut cea mai mare proporție de respondenți (65%) care cred că corupția a crescut în ultimul an, aparent alimentată de scandaluri legate de schema de „pașapoarte de aur” a Ciprului, în cadrul căreia s-a constatat că zeci de criminali condamnați și fugari și-au cumpărat cetățenia.

Mai puțin de 20% dintre persoanele care locuiesc în Danemarca și Finlanda au considerat că este o mare problemă corupția la guvernare în țara lor, în timp ce peste 85% dintre cei din Bulgaria, Croația, Cipru, Italia, Portugalia și Spania au spus că este o problemă.

Numai în Slovacia, 39% dintre cetățeni au considerat că fenomenul de corupție este în declin.

Comentarii Facebook