Un puști din Ucraina a ajutat la distrugerea unui convoi rus, care se pregătea să atace Kievului. Acum e erou național


Andrei Pokrasa, un adolescent ucrainean de 15 ani a devenit erou, după ce a ajutat forțele de apărare să distrugă un convoi militar de mari dimensiuni ce urma să atace Kievul.

Totul s-a petrecut în primele zile ale agresiunii ruse, când oficialii de la Moscova încă sperau într-o victorie rapidă pe tot cuprinsul teritoriului invadat.

Adolescentul, care trăiește într-o suburbie a capitalei ucrainene, a fost contactat direct de reprezentanții armatei pentru a-i ajuta să depisteze cu precizie poziția convoiului, într-un moment în care rușii se deplasau lent pe autostrada E40, care leagă Kievul de Jîtomîr (Zhytomyr).

Militarii ucraineni știau că băiatul își achiziționase o mini-dronă și devenise foarte priceput în manipularea acesteia.

La cererea responsabililor militari, Pokrasa a mers cu drona într-un câmp din apropiere, la adăpostul întunericului. A lansat aparatul și a reușit să realizeze fotografii și să determine coordonatele GPS ale convoiului care se apropia de capitală.

Ulterior, tatăl băiatului a transmis aceste informații armatei ucrainene prin intermediul rețelelor sociale.

La scurt timp de la obținerea datelor, artileria ucraineană a lansat un covor de proiectile într-o zonă din apropiere de Berezovka (Berezivka), spulberând, practic, convoiul rus care, la momentul respectiv, se afla la mai puțin de 40 de kilometri de centrul Kievului.

Pentru că misiunea a avut un succes atât de mare, militarii ucraineni i-au dat tânărului Pokrasa unei drone mai sofisticate, cu rază de acțiune mai lungă. În urma acestei inițiative, armata ucraineană a reușit să distrugă mai multe unități ruse de tancuri și blindate.

Acest adolescent era singurul din regiune care avea experiență în utilizarea dronelor. Este un adevărat erou al Ucrainei”, a declarat Iuri Kaisanov, comandatul unei unități defensive teritoriale, care a ținut legătura cu Pokrasa.

Forțele de apărare ne-au informat cu privire la poziția aproximativă a coloanei militare ruse. Obiectivul era să găsim coordonatele exacte și să le transmitem soldaților. Le-am dat coordonatele și fotografiile, după care ei au bombardat locația”, a povestit tânărul pilot de drone.

Cei de la Daily Mail notează că utilizarea dronelor în conflictul militar a contribuit la oprirea ofensivei ruse către Kiev și că aceste aparate își dovedesc eficiența și în conflictul care se concentrează în prezent în regiunea Donbas.

Comentarii Facebook