Sambata 1 Octombrie

Un om de afaceri și-a cumpărat o stradă întreagă din oraș. Primăria se chinuie să o recupereze


Un incident ieșit din comun a avut loc în orașul Brașov. Un om de afaceri și-a cumpărat o stradă întreagă, participând la o licitație la care nu s-a sesizat și Primăria Brașov.

Un preşedinte de asociaţie din cartierul Avantgarden Tractorul, din Braşov a făcut publică situaţia stranie în care se află strada Emanoil Bernfeld care a fost cumpărată de o persoană fizică. Momentan strada este blocată, neutilizabilă, neiluminată şi presărată cu câini vagabonzi, a anunţat Valentin Adi Tronaru, citat de Bună Ziua Brașov.

Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie? Se pare că totul a început cu confiscarea unui teren de către ANAF, pe care ulterior instituţia l-a scos la licitaţie, pe 21 decembrie 2021. Este vorba de 5.850,8 metri pătraţi, care includ sectorul străzii Emanoil Bernfeld, cuprins între strada Ioan V. Socec şi strada Ştefan Baciu, de aproximativ 150-200 metri. 

Preţul de vânzare a fost de circa 490.000 de lei. Terenul respectiv îi aparţinuse lui Lucian Ion Nilă, fostul proprietar al magazinelor Hard Discount. Noul proprietar al străzii din Braşov este omul de afaceri Ede Erdely, care cu ani în urmă a cumpărat activele societăţii Rulmentul SA, după ce aceasta a intrat în faliment. 

A avut loc o licitaţie. Din păcate, Primăria Braşov nu a participat la această licitaţie şi strada a fost achiziţionată de către o persoană fizică. Dorinţa tuturor locatarilor din cartier ar fi ca strada să fie amenajată, asfaltată, iluminată şi să poată fi folosită de toţi locuitorii cartierului”, a explicat Valentin Adi Tronaru, președinte al unei asociații de locatari din zonă, pentru sursa citată.

Noul proprietar va fi invitat la Primăria Brașov pentru expropriere

Culmea este că societatea civilă a cerut printr-o petiţie online ca primăria să participe la licitaţie, dar oficialităţile nu s-au sesizat. Acum, primarul Braşovului, Allen Coliban, declară că municipalitatea e dispusă să depună o ofertă pentru achiziţionare străzii Emanoil Bernfeld, dar în limita maximă a evaluării realizate de autoritatea locală. 

Din păcate, cu caracter speculativ, un investitor privat a mers cu valoarea licitată şi a încheiat această achiziţie. Există mai multe proceduri juridice pe care le avem în calcul. Vom avea o discuţie cu noul proprietar, pentru a vedea care sunt pretenţiile sale. De asemenea, avem şi posibilitatea exproprierii pe cazul de utilitate publică la valoarea rezultată din evaluare, undeva la un sfert, o treime din preţul solicitat la licitaţie”, a declarat primarul Brașovului. 

Comentarii Facebook