E greu să vii să muncești în România? Obținerea unei vize poate dura mai mult de jumătate de an


România se confruntă cu o criză a forței de muncă destul de mare, criză ce va fi rezolvată cu angajarea străinilor. Guvernul a stabilit o strategie prin care pot intra în țară până la 100 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene. 

Deși strategia guvernului este binevenită pentru forța de muncă din România, firmele de recrutare declară însă că soluția nu poate fi pusă în aplicare cu una cu două: din cauza birocrației, ca să angajezi un străin durează chiar și opt luni, conform unui articol Digi24.

Soluția pentru sute de angajatori din domenii precum HoReCa, construcții sau îngrijire ar fi importarea forței de muncă din străinătate, mai ale din afara UE. Măsura luată de Ministerul Muncii la începutul anului 2022  poate aduce anul acesta pe piața muncii din România până la 100.000 de lucrători străini, dublu față de anul precedent.

Birocrația fără sens dă bătăi de cap angajatorilor

Deși strategia Guvernului de a rezolva criza forței de muncă este visul oricărui angajator, cei din urmă s-au lovit de o serie de minusuri care nu au fost luate în calcul de la bun început. 

Vestea este bună cu condiția să se suplimenteze numărul angajaților din cadrul MAI și MAE, respectiv Inspectoratul General pentru Imigrare și ambasadele României, deoarece la un număr de 100.000 de avize, la momentul de față sistemul nu reușește să îndeplinească cererea și durează foarte mult”, a declarat pentru Digi24, Yosi Peisakh, reprezentant al unei firme de recrutare.

Melania Pop, reprezentanta altei firme de recrutare spune că: „Perioada medie de așteptare diferă în funcție de țara de unde se recrutează. Unele țări cum ar fi Nepal, India și Bangladesh au o singură ambasadă, la Delhi, fiind o singură ambasadă cu personal puțin. A crescut, s-a dublat, s-a triplat timpul de așteptare. Undeva la 5 luni este așteptarea unei vize”.

Peste 100.000 de angajaţi din state non-UE au venit să lucreze în România în ultimul deceniu. Un muncitor necalificat din Asia câştigă, în medie, 500 de euro net pe lună, conform Digi24.


Comentarii Facebook