Duminica 28 Aprilie

Un doctor susține că, speriați de varianta Delta, antivacciniștii merg pe ascuns în spitale să se imunizeze anti-COVID


Un doctor american susține că răspândirea variantei Delta a coronavirusului pare să convingă unii antivacciniști să se inoculeze cu vaccinul împotriva COVID-19, chiar dacă acest lucru înseamnă să meargă pe ascuns în spitale ca să fie imunizați. Fenomenul este confirmat de o analiză realizată de Bloomberg, care a constatat că mai multe zone din Statele Unite, cu rate de vaccinare relativ scăzute, înregistrează o intensificare a numărului de inoculări în contextul creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectări cu Delta.

Care este situația în SUA?

Până joi seara, peste 34.722.000 de americani au fost testați pozitiv pentru COVID-19 de la începutul pandemiei și peste 609.000 au murit din cauza bolii. Pe 28 iulie, numărul cazurilor noi de infecții a ajuns la peste 86.000 în Statele Unite, cu o rată medie de infectare în ultimele șapte zile precedente de mai mult de 66.000 de cazuri, respectiv o creștere de 146% în ultimele 14 zile.

În fiecare zi se administrează acum aproximativ 530.000 de vaccinuri. Este un număr foarte mic față de vârful din 1 aprilie, când au fost inoculați 4.322.725 de americani, iar media ultimelor șapte zile era în acel moment de 3.3 de milioane de doze administrate.

90 de milioane de americani nevaccinați și sceptici

În jur de 90 de milioane de americani adulți nu s-au vaccinat, iar mulți dintre ei continuă să-și declare scepticismul față de inocularea anti-COVID din diferite motive: neîncrederea în vaccinuri și în instituții (deopotrivă agenții guvernamentale din domeniul medical și companii producătoare), teoriile conspirației, dezinformarea, precum și efectele secundare ale vaccinurilor.

Totodată, sondaje de opinie diverse au indicat faptul că circa 15-20% dintre americani sunt extrem de circumspecți la ideea de a fi vaccinați, iar încercările autorităților politice și medicale de a-i convinge nu vor da rezultate.

Experții afirmă că virusul se răspândește în continuare printre cei nevaccinați la fel de repede ca în timpul focarelor masive din toamna și iarna trecute, iar acest lucru este deosebit de periculos pentru cei care nu pot fi vaccinați sau nu primesc suficientă protecție împotriva vaccinurilor (dacă sunt imunocompromiși).

Vaccinare pe ascuns

În acest context delicat, Yahoo News a citat un doctor din New York care a declarat că răspândirea variantei Delta a coronavirusului – mai contagioasă decât alte mutații – pare să convingă unii antivacciniști americani să se inoculeze cu vaccinul împotriva COVID-19, chiar dacă acest lucru înseamnă să meargă pe ascuns în spitale ca să fie injectați.

Potrivit doctorului Calvin Sun, un medic de urgență, tot mai mulți americani ce erau reticienți să se vaccineze merg în spitale ca să se inoculeze împotriva coronavirusului.

În ultima săptămână, am avut o mulțime de antivacciniști care au venit în secret în camera de urgență,” a declarat Sun. „Confidențialitatea pacientului este un lucru minunat. Au sfârșit prin a primi vaccinul.

Nu trebuie să le spună prietenilor lor,” a afirmat Sun despre cei care urmăresc în prezent să se vaccineze după luni de zile în care au ezitat. „Ei pot salva aparențele, își pot menține mândria. Cred că vedem o mulțime de astfel de lucruri chiar acum, cu varianta Delta care are un impact asupra persoanelor care nu s-au vaccinat încă.

În aceeași notă, CNN a relatat, citând declarația unei doctorițe locale, că unii locuitori din Missouri se vaccinează în secret pentru a evita criticile familiilor și prietenilor care se opun vaccinării. Unii dintre antivacciniștii care s-au inoculat s-au deghizat pentru a nu fi recunoscuți de apropiați și au cerut personalului medical să le protejeze identitatea.


Comentarii Facebook