Un celebru bucătar a stârnit un război al sarmalelor în mediul online: ”Jamie, hai în România! Te putem învăța cum să gătești sarmale”


Jamie Oliver a postat o rețetă de ”rulouri cu varză umplută de modă veche”, iar fanii au luat foc și l-au asaltat cu mesaje în care i-au spus că rețeta sa este, de fapt, una de sarmale.

Jamie Oliver nu consideră că ce a făcut el sunt sarmale, ci rulouri cu varză umplută de modă veche.

Pentru realizarea acestor ”rulouri”, celebrul bucătar a dezvăluit că a folosit o varză medie, o jumătate de livră de carne tocată nefiartă, o jumătate de livră carne de porc nefiartă și o  conservă de sos de roșii.

Fanii din România au reacționat alături de cei din Ucraina sau Serbia care au ținut să îi spună că se înșeală amarnic.

Un român chiar l-a invitat în țara noastră pentru a-l învăța să gătească acest preparat nelipsit de pe mesele în familie.

”Jamie, hai în România! Te putem învăța cum să gătești sarmale”;

”Sarmalele sunt un preparat românesc, se mănâncă și cu mămăligă”;

”În Serbia acest preparat se face picant”;

”Preparatul nu este românesc, ci bulgăresc. Oricum, nu contează; este extrem de delicios”;

”Acest preparat este tradițional în Ucraina. Se face de Crăciun și e extraordinar”;

”În Polonia îi spunem «Gołąbki». Noi punem și ceapă, și usturoi, și piper peste carne. Mama mea acoperă produsul cu un sos «rețetă proprie»”.

”Este un dish delicios. În Grecia îi spunem Ntolmathakia”, sunt doar o parte dintre comentariile internauților la postarea lui Jamie Oliver.

Disputa în jurul sarmalelor este una intensă. Foarte mulți bucătari au afirmat și afirmă în continuare că acest preparat extrem de delicios nu este nici pe departe românesc, dar nici turcesc.

Românii prezintă sarmalele drept un preparat tradiţional şi autentic, iar ca ei fac majoritatea popoarelor din Balcani. La rândul lor, turcii se consideră inventatorii sarmalelor, însă, în realitate, originea sarmalelor este și astăzi incertă.

Comentarii Facebook