Ucraina se mobilizează, peste 200.000 de rezerviști chemați la înrolare. Președintele Ucrainei face tot ce este necesar pentru a „supraviețui războiului”


Armata Ucrainei a început miercuri, 23 februarie, înrolarea rezerviștilor, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a luat această decizie, conform Reuters.

Înrolarea rezerviștilor din Ucraina a început. Peste 200.000 de rezerviști se vor înrola în mod obligatoriu

Mobilizarea vizează rezervişti cu vârste între 18 şi 60 de ani, ofiţeri şi militari cu grad din rândurile rezervei operaţionale chemaţi să se alăture unităţilor din care au făcut parte în caz de necesitate”, au anunţat forţele terestre ucrainene pe Facebook.

Mobilizarea a început astăzi, miercuri, 23 februarie. Durata maximă de serviciu este de un an”, potrivit sursei citate. Ucraina dispune de peste 200.000 de rezervişti în plus faţă de cei peste 250.000 de membri ai forţelor armate regulate. Refuzul de a se prezenta la concentrare fără motiv plauzibil ar putea face obiectul unor „sancţiuni administrative şi penale”, a precizat armata, potrivit AFP. Şeful statului ucrainean a anunţat marţi această măsură, excluzând o mobilizare generală împotriva Rusiei, care a autorizat desfăşurarea de trupe în estul Ucrainei. Kievul le-a cerut miercuri cetăţenilor ucraineni să părăsească Rusia cât mai repede posibil într-un context de „intensificare a agresiunilor din partea Rusiei împotriva Ucrainei”, explică într-un comunicat Ministerul de Externe ucrainean, conform ȘtirileProTv.

Kievul a îndemnat Occidentul să impună mai multe sancțiuni împotriva Rusiei care să țintească economia președintelui Vladimir Putin

Occidentul a impus marţi noi sancţiuni împotriva Rusiei, care a ordonat trimiterea de trupe în estul Ucrainei, şi a ameninţat că va merge mai departe dacă Moscova va lansa o invazie totală pe teritoriul vecinului său.

Primii paşi decisivi au fost făcuţi ieri (marţi, 22 februarie) şi suntem recunoscători. Vom face tot ce ne stă în putință ca să supraviețuim acestui război, dacă va avea loc”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba într-o postare pe Twitter. „Acum trebuie intensificată presiunea pentru a-l opri pe Putin. De a lovi economia şi pe prietenii săi. Loviţi mai mult. Loviţi mai tare. Loviţi acum”, îndeamnă Kuleba în mesaj.

Pe frontul din Donbas, luptele continuă între armata ucraineană şi separatiştii susţinuţi de Moscova

Aceste anunţuri reprezintă o nouă etapă în escaladarea tensiunilor în cea mai gravă criză geopolitică din Europa de după Războiul Rece. Rusia, care a concentrat 150.000 de militari în apropiere de frontierele Ucrainei şi a recunoscut independenţa separatiştilor proruşi din Donbas, este acuzată de pregătirea unui atac de amploare împotriva vecinului său.

Preşedintele rus, care a dictat de la început tempo-ul, menţine misterul asupra intenţiilor sale şi are în faţă mai multe opţiuni: invadarea întregii Ucraine, extinderea zonei aflate sub controlul separatiştilor sau smulgerea unui nou stat sub numele Rusiei. 



Comentarii Facebook