Duminica 5 Februarie

Twitter ar putea fi interzis în UE dacă Musk nu respectă reglementările legate de moderarea postărilor


Comisia Europeană l-a avertizat pe Elon Musk că mai are mult de lucru pentru ca Twitter să se conformeze normelor europene şi să nu fie amendat sau chiar interzis în Uniune. „Twitter trebuie să întărească serios moderarea conţinutului postărilor şi să atace hotărât dezinformarea”, a declarat comisarul european Thierry Breton, după o întâlnire cu Musk. 

O nouă directivă a Uniunii Europene cere reţelelor sociale să retragă prompt postările ilicite şi chiar să sesizeze justiţiei încălcările grave ale legii.  Dar, de când a preluat Twitter, Musk a concediat mii de angajaţi şi pare să renunţe la unele reguli interne de moderare a conţinutului. 

Comisarul pentru Industrie al UE, Thierry Breton, a transmis avertismentul în timpul unei întâlniri video cu Musk de miercuri, relatează FT, citând persoane care cunosc discuţia. Acesta i-a spus lui Musk că trebuie să respecte o listă de reguli, inclusiv renunţarea la o abordarearbitrarăa restabilirii conturilor utilizatorilor interzişi şi acceptarea unui audit independent amplual platformei, până anul viitor, potrivit raportului, notează Observator. 

Comisia vrea ca Twitter să respecte legislația europeană

Potrivit unui transcript al conversaţiei cu Musk, pus ulterior la dispoziţia Reuters de Breton, comisarul a spus că Twitter se confruntă cu „o muncă uriaşăpentru a se conforma reglementărilor europene.

Mai este de lucru enorm, deoarece Twitter va trebui să implementeze politici transparente pentru utilizatori, să consolideze în mod semnificativ moderarea conţinutului şi să protejeze libertatea de exprimare, să abordeze dezinformarea cu hotărâre şi să limiteze publicitatea direcţionată”, i-a spus Breton lui Musk.

Breton şi Musk au convenit că UE va efectua un „test de stres” la sediul Twitter, la începutul anului 2023, pentru a evalua conformitatea Twitter cu regulile UE. Comisarul l-a îndemnat anterior pe Musk să respecte regulile importante ale UE împotriva discursului instigator la ură şi a dezinformarii online. De asemenea, comisarul de Justiţie al Comisiei Europene, Didier Reynders, a exprimat comentarii similare.


Comentarii Facebook