Marti 9 August

Trupele ucrainene „reciclează” tancurile rusești și le folosesc apoi pentru a-i bombarda pe ocupanți. Deviza: „Bate-i cu propriile arme”


O unitate militară ucraineană s-a specializat în capturarea sau recuperarea echipamentului militar abandonat de armata rusă și „reconfigurarea” acestuia pentru a fi apoi folosit chiar împotriva militarilor ruși. Astfel, ucrainenii folosesc inclusiv rachete rusești pentru a ținti trupele invadatoare ale Moscovei, după cum se arată într-un reportaj CNN.

Zgomotul de rachete lansate de la distanţă sparge liniştea unei dimineţi altminteri liniştite la Kiev, relatează CNN într-un reportaj difuzat luni, 21martie. „Noi suntem, atacăm poziţii ruse aproape de Hostomel”, spune un soldat ucrainean, în timp ce tirurile trag în ritm sincronizat.

armata ucraina comandant.jpg

În acest caz particular, rachetele pe care armata ucraineană le foloseşte pentru a ţinti trupele invadatoare ale Moscovei sunt de fapt ruseşti, se arată în materialul preluat de Agerpres.

„Tot ce luăm de la trupele ruse transferăm către trupele armate din Ucraina”

Noaptea trecută noi am trimis forţelor armate ucrainene 24 de rachete Uragan care trebuiau să ajungă aici ca să zboare deasupra oraşelor noastre”, menționează comandantul adjunct al uneia din Forțele teritoriale ucrainene și militar în intgrare al marinei ucrainene.

Le-am capturat intacte, le-am dat armatei ucrainene în cursul nopţii şi acum aceasta le-a trimis înapoi împotriva lor”, mai spune acesta.

Acesta coduce o echipă care lucrează într-o magazie militară de vechituri situată într-un loc secret din Kiev, reparând şi revopsind echipament militar rusesc pentru a fi folosit de forţele ucrainene.

Tot ce luăm de la armata rusă transferăm către forţele armate ucrainene”, explică el. Mare parte din echipamentul folosit de armata rusă este similar sau identic cu cel utilizat de soldaţi ucraineni, aşa că sunt familiarizaţi cu manevrarea lui.

Datează din timpul Uniunii Sovietice. Este destul de fiabil. Totul este în stare de funcţionare. Pare armament vechi, dar, în realitate, dacă e folosit corect, ne va servi multă vreme”, spune soldatul. 

tanc ucarinean.jpg

Noi suntem un batalion de forţe speciale de recunoaştere care activează în spatele liniilor inamice. Misiunea noastră este să distrugem aprovizionarea armatei ruse - muniţii, combustibili, hrană”, explică ucraineanul.

După colţ, o fostă cisternă a armatei ruse este gata să fie redesfăşurată şi, acoperit cu o prelată de camuflaj, un transportor blindat îşi aşteaptă noua misiune.

Este echipament vechi, ruginit şi greu din epoca sovietică şi care sparge pavajul în timp ce membrii Forţelor teritoriale de apărare ucrainene îl mişcă în jur, dar soldaţii de aici spun că se vor folosi bine de el.

„Forța armatei ruse este doar un mit”

Vehiculul a fost capturat de unitatea sa, când a atacat o coloană a ruşilor: „Am tras în primul vehicul şi, când a explodat, coloana s-a oprit. (Soldaţii ruşi) au fugit şi noi le-am luat echipamentul militar”, povesteşte el.

soldat ucrainean pe tanc.jpg

Într-o altă parte a facilităţii, soldaţi înarmaţi cu puşti de asalt AK-47 se antrenează pentru o posibilă întâlnire cu trupe ruse. Ei se mişcă în grup organizat şi par de neclintit atunci când comandantul trage cu gloanţe oarbe în direcţia lor.

Ucraineanul afirmă că nu este surprins de cât de bine se descurcă Ucraina într-o situaţie ce părea insurmontabilă. „Forţa armatei ruse nu este decât un mit”, spune el, încrezător într-o victorie ucraineană. „Cum poate cineva să gândească altceva?”, încheie el.


Comentarii Facebook