„Trimite un bărbat în locul tău”: Talibanii vor să elimine orice urmă de demnitate feminină din Afganistan. Le-au cerut acestora să renunțe la job


Talibanii le-au cerut femeilor angajate în Ministerul de Finanțe din Afganistan să trimită o rudă de sex masculin să muncească în locul lor. Cererea vine la un an după ce angajatelor din sectorul public li s-a spus să stea acasă și li s-a interzis să ocupe un post în instituțiile de stat, scrie The Guardian

Femeile care ocupau posturi guvernamentale au fost trimise acasă la scurt timp după ce talibanii au preluat puterea în august 2021 și li s-au redus salariile pentru a fi forțate să plece.

Mai multe femei au declarat pentru The Guardian că au primit apeluri similare de la oficiali talibani care le cer să recomande rude de sex masculin în locul lor, deoarece „volumul de muncă din birou a crescut și trebuie să angajeze un bărbat în locul nostru”, a spus o femeie a cărei identitate nu a fost dezvăluită. 

Pierdere economică, în urma restricțiilor privind angajarea femeilor în Afganistan 

Se estimează că restricțiile privind angajarea femeilor vor aduce o pierdere economică imediată de până la un miliard de dolari pentru Afganistan, adică 5% din PIB-ul țării. „O întreagă generație este amenințată de insecuritatea alimentară și de malnutriție”, a avertizat Sima Bahous, director executiv al organizației pentru emanciparea femeilor și drepturi egale, din cadrul ONU.

Mai multe încercări ale The Guardian de a obține un punct de vedere de la oficialii talibani de la minister au rămas fără răspunsuri. Nu este clar dacă și femeilor din alte departamente de stat li s-a cerut să trimită rude de sex masculin în jurul lor. Cu toate acestea, există femei în departamentul de finanțe care au primit cereri similare. 

Țara este afectată de o criză economică și umanitară severă. Potrivit ONU, 20 de milioane de oameni se confruntă acum cu foamete acută, peste nouă milioane au fost strămutate de când talibanii au preluat puterea, iar seceta gravă a afectat agricultura. 


Comentarii Facebook